menu

Actueel

De School voor Clown & Leven is een
2-jarige clownsopleiding in Utrecht.
Het is niet alleen een theatrale opleiding,
maar ook een levensschool. De nieuwe 1e jaars groepen starten november 2021.

Heb jij behoefte aan meer lichtheid, openheid en vrijheid in je leven?
Zoek je naar een manier om minder te denken en meer ruimte te geven aan je gevoel en intuitie?
Wil je meer spelen en je expressie ontwikkelen?

Dan is de School voor Clown & Leven
het antwoord op jouw vraag.

november - december 2021
Instroom nieuwe schooljaar

Begin november start het nieuwe schooljaar van de School voor Clown & Leven. We hebben twee jaargroepen: een groep die les heeft op zondagen en een groep die les heeft op maandagen. De maandaggroep is vol. In de zondaggroep zijn nog twee plekken beschikbaar. Tot en met einde december is er nog gelegenheid om in te stromen in de zondaggroep. Je kunt inschrijven voor een extra introductie op
woensdagmiddag 1 december 2021.

1-dag clown workshop
Spelen met Verwondering
dinsdag 8 maart 2022

De clown heeft een zekere traagheid in het reageren op een situatie. Eerst is er tijd en ruimte om de situatie daadwerkelijk te ervaren, zonder te reageren. Daarna kun je als speler besluiten je oordeel nog langer uit te stellen om te spelen met verwondering. Of uit vrije wil zelf een oordeel kiezen, omdat je het leuk vind om juist dat oordeel te spelen.

De workshop wordt gegeven door Els Jansen en Siebe Fockens. Werktijden 10:30 - 17:30 uur met een uur middagpauze. Inloop vanaf 10:00 uur met koffie en thee. Prijs 95 euro (inclusief btw). We verwachten dat je zelf je eigen lunch meeneemt.

Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, Utrecht.

De workshop is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de stijl van lesgeven bij de School voor Clown & Leven. Mocht je willen onderzoeken of de 2-jarige clownsopleiding iets voor jou is.

inschrijven Spelen met Verwondering - 8 maart 2022
Docenten Els Jansen en Debora ter Horst
Praktijkjaar

Het gaat er eindelijk echt van komen, al heel lang zat dit in de pen maar we kwamen er steeds niet aan toe, een praktijkjaar voor clowns die zich na de twee jaar van de school afgerond te hebben nog verder willen verdiepen in hun vak.

Het programma kun je vinden op de pagina praktijk en is afgestemd op de werkvraag van de deelnemers. De cyclus bestaat uit 10 lessen, om de drie weken in de periode van maart t/m december 2021. Om dit mogelijk te maken hebben we Debora ter Horst gevraagd om ons team te komen versterken. In verband met de corona-lockdown is het mogelijk dat de cursusdata nog gewijzigd worden.

Clowns die onze school gedaan hebben kunnen zich aanmelden maar ook andere ervaren clowns zijn welkom. Mocht je interesse hebben om deel te nemen, dan even een e-mail info@schoolvoorclown.nl

Start nieuwe schooljaar
Corona-garantie

Na de zomervakantie start het nieuwe schooljaar van de School voor Clown & Leven. Normaal beginnen in september de lessen. Vanwege de corona-crisis beginnen we dit jaar later. Het nieuwe 1e jaar start in november 2021. Zodat er langer gelegenheid is om je in te schrijven.

We bieden ook garantie dat de lessen waar je voor betaalt ook daadwerkelijk gegeven worden. Bij een eventuele nieuwe lockdown schuiven de lessen door naar een later tijdstip.

Het ontstaan van de Cleaning Clowns
Coronavirus, quarantaine

De School voor Clown en Leven ging dicht. Geen clownsopleiding, geen lessen en dus niet meer spelen…

Een verdrietig jongetje in Eindhoven vroeg via Facebook om een verjaarskaartje. Ik (Desiré Festen) dacht: Ik stuur een clown! Met mijn rode neus op, gewapend met emmertjes sop en sponsjes, fietste ik naar hem toe. Mijn clownspak bestond voor een deel uit schoonmaakdoekjes. Zo is de glazen wassende clown geboren. Het jongetje kreeg van mij een levende verjaardagskaart en zijn ouders schoongepoetste ramen. Euh, nou ja, schoon?

De reacties waren zo leuk dat ik op een weggeefhoek in Udenhout heb aangeboden om als clown ramen te komen lappen. De aanvragen stróómden binnen. Dat kon ik in mijn eentje niet aan en dus heb ik medeclowns van de opleiding om hun poetshulp gevraagd.

Inmiddels wassen zo’n 15 eerste- en tweedejaars clowns van de School voor Clown en Leven overal in Nederland de ramen. Op hun eigen clowneske wijze… We zijn nog in opleiding en niet alles gaat vlekkeloos. Wat natuurlijk best mag als clown! We willen vooral heel veel mensen blij maken en tegelijkertijd leren van ons spel.

Klasgenoot Edith Stensen bedacht de naam Cleaning Clowns en dat was meteen een pakkende naam voor onze website. We zijn vol trots aan een nieuw avontuur begonnen.

Wie mogen we blij maken?
Je kunt ons vinden op www.cleaning-clowns.nl

Met dank aan Pauline Schuurman voor het schrijven van deze tekst.

Introductie middag

Heb je interesse in de opleiding
van de School voor Clown & Leven?

Kom kennismaken met één van de docenten en doe mee met een
gratis proefles van 13:00 tot 17:30 uur.

Na afloop is er volop gelegenheid om
vragen te stellen over de opleiding.

inschrijven introductie:
introductie woensdagmiddag
1 dec 2021

Nieuwsbrief

Wil je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen per e-mail?

aanmelden voor de nieuwsbrief
bericht wordt verzonden ...
Citaat van 1e-jaars student

Nog een mooi stukje uit een verslag van Jeroen Baudoin, één van de eerste jaars studenten, waarin hij heel prachtig van binnenuit beschrijft hoe het kan voelen, het clownswerk...

'Op het moment dat ik niet meer weet wat ik moet doen, dat moment, dat dodelijk moment, ga ik in alle paniek snel iets verzinnen. Dat ziet er niet uit natuurlijk, en het publiek heeft dat feilloos in de gaten. Er wordt niet gelachen, en ik zak in de grond. Mooi zo, hier moet dus iets anders gebeuren. Niets verzinnen, niets bedenken, maar gevoelsmatig reageren op deze belabberde situatie. Oei oei oei. hier komt mijn grote struikelblok. Durf ik te sterven daar gaat het om. Ik moet eerst doodgaan anders kan er niets nieuws ontstaan. Voordat ik doodga verzin ik vlug van alles om maar in leven te blijven. (de naam 'clown en leven' begint bij mij steeds meer te dagen). Maar helaas dat wat verzonnen wordt heeft zijn kracht al verloren nog voordat het vertoont wordt. Ik geloof dat ik hier iets heel belangrijks te pakken heb voor mijn verdere ontwikkeling als clown.
Durf te sterven Jeroen. Of beter gezegd durf te leven haha.'

Jeroen Baudoin

Docenten

De hoofddocenten van de opleiding zijn Els Jansen en Siebe Fockens.

Els Jansen is theatermaker en clownstrainer. In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, kreatief en kleurrijk expressie te geven aan wat in ons leeft, en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie.

Siebe Fockens is cliniclown, performer en trainer. Naast zijn werk als clownstrainer onderzoekt hij de clown als methodiek en metafoor bij persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnstraining. ‘Een voelende verbinding maken’ is voor hem de overeenkomst tussen beide werkvelden.


portretten van studenten

Peter Doornhof
Al meer dan 25 jaar ben ik werkzaam in de zorg. Met veel plezier maak ik contact met de kinderen en volwassenen waar ik mee werk. Ik zocht een vorm van clownen die daarbij aansloot: echt verbinding maken. Ik hoef niet zo nodig als clown op een podium te staan voor publiek.

Ik heb gekozen voor de tweejarige opleiding van de School voor Clown & Leven.
De aanwijzingen die ik persoonlijk in de les kreeg, gingen vaak over “mijn spel kleiner maken”, “bij mijn gevoel komen en kunnen blijven”. Op het moment dat ik speel met mijn gevoel en emotie, ben ik echt en voel ik verbinding. En dat is voor de ander mooier om naar te kijken dan naar een gespeelde clown. Het viel nog niet mee om mijn spel te verdiepen. Ik heb daar echt mee geworsteld. Toch is dat gelukt...

Stapje voor stapje werd ik de clown die ik wil zijn.

Clazien Hamelink
Ik ben de opleiding Clown & Leven gaan volgen om te leren een echte clown te worden. Het onderdeel "leven" kreeg ik erbij. De grote waarde was me toen niet duidelijk, maar al gauw kwam ik er achter dat het één echt niet zonder het ander kan.

Nu ben ik twee jaar verder en heb de opleiding afgerond. Veel geleerd door bewust naar een ander te kijken en bewust mezelf aan de ander laten zien, door emoties te voelen en te spelen.

Tevreden en dankbaar, omdat ik in beeld heb wie "mijn clown" is en hoe ik die kan neerzetten. Vrolijk, zingend, dansend, uitzinnig met af en toe een traan, gewoon zoals ik ben. En mijn avontuur een echte clown te worden? Dit is pas het begin want ik ga verder werken aan een nieuw hoofdstuk....

Zelf spelen als clown in de praktijk!

Annette Schweizer
Wat de clownsopleiding mij gebracht heeft? Allereerst heel veel plezier en lef. Ik heb tijdens en naast de opleiding een solo-theatervoorstelling gemaakt met sketches, liedjes en clownerie.

Ik sta nu veel steviger voor een publiek en durf mezelf te laten zien, niet alleen in wat ik kan maar ook in mijn onzekerheid en kwetsbaarheid. In de opleiding werd voortdurend geoefend in je aandacht verdelen tussen wat er binnen en buiten je gebeurt. Dit geeft rust en hierdoor maak ik nu veel gemakkelijker contact met het publiek, durf mensen aan te kijken en pauzes te laten vallen.

Els en Siebe hadden ieder op hun eigen manier aandacht voor mijn project door een gesprek over mijn plannen en in een later stadium extra oefeningen. Verder was de veiligheid en het plezier binnen de groep heel belangrijk om gemotiveerd te blijven.

Actueel

De School voor Clown & Leven is een
2-jarige clownsopleiding in Utrecht.
Het is niet alleen een theatrale opleiding,
maar ook een levensschool. De nieuwe 1e jaars groepen starten november 2021.

Heb jij behoefte aan meer lichtheid, openheid en vrijheid in je leven?
Zoek je naar een manier om minder te denken en meer ruimte te geven aan je gevoel en intuitie?
Wil je meer spelen en je expressie ontwikkelen?

Dan is de School voor Clown & Leven
het antwoord op jouw vraag.

november - december 2021
Instroom nieuwe schooljaar

Begin november start het nieuwe schooljaar van de School voor Clown & Leven. We hebben twee jaargroepen: een groep die les heeft op zondagen en een groep die les heeft op maandagen. De maandaggroep is vol. In de zondaggroep zijn nog twee plekken beschikbaar. Tot en met einde december is er nog gelegenheid om in te stromen in de zondaggroep. Je kunt inschrijven voor een extra introductie op
woensdagmiddag 1 december 2021.

1-dag clown workshop
Spelen met Verwondering
dinsdag 8 maart 2022

De clown heeft een zekere traagheid in het reageren op een situatie. Eerst is er tijd en ruimte om de situatie daadwerkelijk te ervaren, zonder te reageren. Daarna kun je als speler besluiten je oordeel nog langer uit te stellen om te spelen met verwondering. Of uit vrije wil zelf een oordeel kiezen, omdat je het leuk vind om juist dat oordeel te spelen.

De workshop wordt gegeven door Els Jansen en Siebe Fockens. Werktijden 10:30 - 17:30 uur met een uur middagpauze. Inloop vanaf 10:00 uur met koffie en thee. Prijs 95 euro (inclusief btw). We verwachten dat je zelf je eigen lunch meeneemt.

Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, Utrecht.

De workshop is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de stijl van lesgeven bij de School voor Clown & Leven. Mocht je willen onderzoeken of de 2-jarige clownsopleiding iets voor jou is.

inschrijven Spelen met Verwondering - 8 maart 2022
Docenten Els Jansen en Debora ter Horst
Praktijkjaar

Het gaat er eindelijk echt van komen, al heel lang zat dit in de pen maar we kwamen er steeds niet aan toe, een praktijkjaar voor clowns die zich na de twee jaar van de school afgerond te hebben nog verder willen verdiepen in hun vak.

Het programma kun je vinden op de pagina praktijk en is afgestemd op de werkvraag van de deelnemers. De cyclus bestaat uit 10 lessen, om de drie weken in de periode van maart t/m december 2021. Om dit mogelijk te maken hebben we Debora ter Horst gevraagd om ons team te komen versterken. In verband met de corona-lockdown is het mogelijk dat de cursusdata nog gewijzigd worden.

Clowns die onze school gedaan hebben kunnen zich aanmelden maar ook andere ervaren clowns zijn welkom. Mocht je interesse hebben om deel te nemen, dan even een e-mail info@schoolvoorclown.nl

Start nieuwe schooljaar
Corona-garantie

Na de zomervakantie start het nieuwe schooljaar van de School voor Clown & Leven. Normaal beginnen in september de lessen. Vanwege de corona-crisis beginnen we dit jaar later. Het nieuwe 1e jaar start in november 2021. Zodat er langer gelegenheid is om je in te schrijven.

We bieden ook garantie dat de lessen waar je voor betaalt ook daadwerkelijk gegeven worden. Bij een eventuele nieuwe lockdown schuiven de lessen door naar een later tijdstip.

Het ontstaan van de Cleaning Clowns
Coronavirus, quarantaine

De School voor Clown en Leven ging dicht. Geen clownsopleiding, geen lessen en dus niet meer spelen…

Een verdrietig jongetje in Eindhoven vroeg via Facebook om een verjaarskaartje. Ik (Desiré Festen) dacht: Ik stuur een clown! Met mijn rode neus op, gewapend met emmertjes sop en sponsjes, fietste ik naar hem toe. Mijn clownspak bestond voor een deel uit schoonmaakdoekjes. Zo is de glazen wassende clown geboren. Het jongetje kreeg van mij een levende verjaardagskaart en zijn ouders schoongepoetste ramen. Euh, nou ja, schoon?

De reacties waren zo leuk dat ik op een weggeefhoek in Udenhout heb aangeboden om als clown ramen te komen lappen. De aanvragen stróómden binnen. Dat kon ik in mijn eentje niet aan en dus heb ik medeclowns van de opleiding om hun poetshulp gevraagd.

Inmiddels wassen zo’n 15 eerste- en tweedejaars clowns van de School voor Clown en Leven overal in Nederland de ramen. Op hun eigen clowneske wijze… We zijn nog in opleiding en niet alles gaat vlekkeloos. Wat natuurlijk best mag als clown! We willen vooral heel veel mensen blij maken en tegelijkertijd leren van ons spel.

Klasgenoot Edith Stensen bedacht de naam Cleaning Clowns en dat was meteen een pakkende naam voor onze website. We zijn vol trots aan een nieuw avontuur begonnen.

Wie mogen we blij maken?
Je kunt ons vinden op www.cleaning-clowns.nl

Met dank aan Pauline Schuurman voor het schrijven van deze tekst.

Citaat van 1e-jaars student

Nog een mooi stukje uit een verslag van Jeroen Baudoin, één van de eerste jaars studenten, waarin hij heel prachtig van binnenuit beschrijft hoe het kan voelen, het clownswerk...

'Op het moment dat ik niet meer weet wat ik moet doen, dat moment, dat dodelijk moment, ga ik in alle paniek snel iets verzinnen. Dat ziet er niet uit natuurlijk, en het publiek heeft dat feilloos in de gaten. Er wordt niet gelachen, en ik zak in de grond. Mooi zo, hier moet dus iets anders gebeuren. Niets verzinnen, niets bedenken, maar gevoelsmatig reageren op deze belabberde situatie. Oei oei oei. hier komt mijn grote struikelblok. Durf ik te sterven daar gaat het om. Ik moet eerst doodgaan anders kan er niets nieuws ontstaan. Voordat ik doodga verzin ik vlug van alles om maar in leven te blijven. (de naam 'clown en leven' begint bij mij steeds meer te dagen). Maar helaas dat wat verzonnen wordt heeft zijn kracht al verloren nog voordat het vertoont wordt. Ik geloof dat ik hier iets heel belangrijks te pakken heb voor mijn verdere ontwikkeling als clown.
Durf te sterven Jeroen. Of beter gezegd durf te leven haha.'

Jeroen Baudoin

De hoofddocenten van de opleiding zijn Els Jansen en Siebe Fockens.

Els Jansen Els Jansen is theatermaker en clownstrainer. In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, kreatief en kleurrijk expressie te geven aan wat in ons leeft, en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie.
Siebe Fockens Siebe Fockens is cliniclown, performer en trainer. Naast zijn werk als clownstrainer onderzoekt hij de clown als methodiek en metafoor bij persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnstraining. ‘Een voelende verbinding maken’ is voor hem de overeenkomst tussen beide werkvelden.

Introductie middag

Heb je interesse in de opleiding
van de School voor Clown & Leven?

Kom kennismaken met één van de docenten en doe mee met een
gratis proefles van 13:00 tot 17:30 uur.

Na afloop is er volop gelegenheid om
vragen te stellen over de opleiding.

inschrijven introductie:
introductie woensdagmiddag
1 dec 2021

Nieuwsbrief

Wil je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen per e-mail?
aanmelden voor de nieuwsbrief
bericht wordt verzonden ...

portretten van studenten

Peter Doornhof
Al meer dan 25 jaar ben ik werkzaam in de zorg. Met veel plezier maak ik contact met de kinderen en volwassenen waar ik mee werk. Ik zocht een vorm van clownen die daarbij aansloot: echt verbinding maken. Ik hoef niet zo nodig als clown op een podium te staan voor publiek.

Ik heb gekozen voor de tweejarige opleiding van de School voor Clown & Leven.
De aanwijzingen die ik persoonlijk in de les kreeg, gingen vaak over “mijn spel kleiner maken”, “bij mijn gevoel komen en kunnen blijven”. Op het moment dat ik speel met mijn gevoel en emotie, ben ik echt en voel ik verbinding. En dat is voor de ander mooier om naar te kijken dan naar een gespeelde clown. Het viel nog niet mee om mijn spel te verdiepen. Ik heb daar echt mee geworsteld. Toch is dat gelukt...

Stapje voor stapje werd ik de clown die ik wil zijn.

Clazien Hamelink
Ik ben de opleiding Clown & Leven gaan volgen om te leren een echte clown te worden. Het onderdeel "leven" kreeg ik erbij. De grote waarde was me toen niet duidelijk, maar al gauw kwam ik er achter dat het één echt niet zonder het ander kan.

Nu ben ik twee jaar verder en heb de opleiding afgerond. Veel geleerd door bewust naar een ander te kijken en bewust mezelf aan de ander laten zien, door emoties te voelen en te spelen.

Tevreden en dankbaar, omdat ik in beeld heb wie "mijn clown" is en hoe ik die kan neerzetten. Vrolijk, zingend, dansend, uitzinnig met af en toe een traan, gewoon zoals ik ben. En mijn avontuur een echte clown te worden? Dit is pas het begin want ik ga verder werken aan een nieuw hoofdstuk....

Zelf spelen als clown in de praktijk!

Annette Schweizer
Wat de clownsopleiding mij gebracht heeft? Allereerst heel veel plezier en lef. Ik heb tijdens en naast de opleiding een solo-theatervoorstelling gemaakt met sketches, liedjes en clownerie.

Ik sta nu veel steviger voor een publiek en durf mezelf te laten zien, niet alleen in wat ik kan maar ook in mijn onzekerheid en kwetsbaarheid. In de opleiding werd voortdurend geoefend in je aandacht verdelen tussen wat er binnen en buiten je gebeurt. Dit geeft rust en hierdoor maak ik nu veel gemakkelijker contact met het publiek, durf mensen aan te kijken en pauzes te laten vallen.

Els en Siebe hadden ieder op hun eigen manier aandacht voor mijn project door een gesprek over mijn plannen en in een later stadium extra oefeningen. Verder was de veiligheid en het plezier binnen de groep heel belangrijk om gemotiveerd te blijven.