menu

Verdieping

Naast de reguliere 2-jarige opleiding biedt de School voor Clown en Leven ook een aantal verdiepingsmodules.
Deze modules zijn aparte trainingen van 3 dagen rond een specifiek onderwerp. De modules kunnen naar keuze worden gevolgd. De cursusprijs is niet inbegrepen in de prijs van de jaaropleiding. Je werkt vanuit een individuele leervraag.

Clownsles geven woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023
Clown & Muziek dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023
Clown & Stem woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024
Zelfreflectie nog geen data bekend van volgende editie
Klik hierboven op een module voor meer informatie

Verdieping Clownsles geven
woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023

Waar gaat het over?

Heb je ervaring met clown, al eerder les gehad en al wat spelervaring en heb je interesse om zelf clownsles te geven?
Of geef je al af en toe les en zou je nog een extra zetje mee willen krijgen? In deze module krijg je de gelegenheid om te onderzoeken wat er zoal komt kijken bij clownsles geven, wie jij bent als lesgever en ga je gelijk al wat praktijkervaring opdoen!

Inhoud van de module

We gaan kijken naar een aantal basisprincipes die belangrijk zijn in het lesgeven. Zoals wat is jouw drijfveer waarom je les wil geven, aan welke doelgroep wil je lesgeven, wat wil je dat mensen leren? Je onderzoekt wat jouw stijl van lesgeven is, wat jij belangrijk vindt. Wat heb jij specifiek te bieden, wat is jouw kracht, en waar liggen misschien wat zwakkere plekken? Je gaat een lesopzet maken voor een clownsles van een uur, hier ga je mee oefenen in de module en je gaat deze les ook daadwerkelijk geven aan een groep(je) mensen. Vervolgens kijken we samen terug op hoe dat gegaan is, zo leer je van je eigen ervaring en van die van je medecursisten. Houd dus rekening met huiswerk tussen de lessen in: tussen les 1 en les 2 maak je een lesopzet, tussen les 2 en les 3 geef je een les aan een groep van min 4 mensen die je zelf regelt.

Praktische informatie

Docent: Els Jansen.
Data: woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar (ex)studenten SCL en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clownsles geven

Verdieping Clown & Muziek
dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023
Let op: Locatie Beekbergen (bij Apeldoorn) in plaats van Utrecht

Waar gaat het over?

Muziek is een prachtig middel om in te zetten bij de clown.
Het zorgt voor verbinding tussen mensen en kan een feest van herkenning zijn. Wat is muziek? Gaat muziek altijd over iets moois, het zingen van een lied, het luisteren ernaar? Niet alleen een gitaar of ukelele is een muziekinstrument, maar ook jouw eigen stem en lichaam zijn instrumenten. Wat kan jouw Clown ermee?
Je muzikaliteit kan je echter ook in de weg zitten omdat je gewend bent om het goed en mooi ten uitvoer te brengen. Het kan beperkend werken voor de vrijheid van je Clown.

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule staat het thema muziek centraal in de breedste zin van het woord. Overal zit muziek in! Jij bepaalt zelf mede de inhoud van de module door met een gerichte vraag te komen. Dat kan gaan over het gebruik van een muziekinstrument dat je al (deels) bespeeld en hoe je daar bv mee kan improviseren. Of wil je onderzoeken waar jouw muzikaliteit ligt? Wat betekent muziek voor jou?
Je gaat onderzoeken wat muziek voor jou is en hoe je die op Clowneske wijze kan inzetten. We zullen veel samen gaan oefenen, beleven en vooral plezier maken. Tussendoor krijg je een beetje huiswerk waarvan je het resultaat in de volgende les kan laten zien. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: De Hoge Weye, Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (vlak bij Apeldoorn)..
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).
Let op: sluitingsdatum voor inschrijving uiterlijk 10 augustus 2023.

hier inschrijven verdieping Clown & Muziek

reacties van deelnemers

Ellen - "Ik vond het een leuke workshop. Verrassend om zang, ritme en instrumenten op allerlei verschillende manieren te gebruiken en daarbij de clown te zoeken. Veel afwisseling maakt het voor elk wat wils. Het was ook prettig dat er ruimte was voor eigen inbreng. De workshop heeft me meer zelfvertrouwen gegeven om als clown de muziek in te zetten. Ik heb meteen mijn ukelile gebruikt bij bejaarden met dementie. De mensen vinden het prachtig en ik heb weer wat overwonnen. Ik ben blij dat ik heb meegedaan."
Marjolein - "Drie dagen vol energie en samen muziek maken in allerlei vormen onder de bezielende leiding van Debora. Wat ik leerde: je kunt met alles muziek maken; het hoeft niet perfect, en geniet met volle overtuiging van het imperfecte. Het was fijn dat alle deelnemers al clownservaring hadden, dat maakte het samenspelen gemakkelijker. Al met al, ik vind het een aanrader deze workshop!"
Elleke - "Debora heeft een prettige sfeer neergezet waarin ik me uitgenodigd voelde te experimenteren en vooral gewoon te gaan DOEN. Ik vond het ook heel fijn om met andere (semi-)ervaren clowns uit te wisselen hoe zij gebruik maken van hun muzikaliteit tijdens het clownen, en elkaar zo te inspireren. Het is gelukt om de klassieke muziekscholing wat achter me te laten en een wat lossere (meer clownse) houding ten opzichte van muziek te krijgen."
Esther - "De drie workshopdagen zijn voorbij gevlogen! Ik heb heel veel spelplezier en ruimte voor eigen inbreng ervaren. Wat het mij persoonlijk gebracht heeft is veel meer zelfvertrouwen en durf om je eigen stem of instrument te gebruiken als clown. Wie had dat gedacht?! Debora heeft gezorgd voor een gevarieerd programma en een fijne sfeer. Ze weet je op een positieve en energieke wijze mee te nemen in de wondere wereld van de Clown en Muziek. Ik heb me heel welkom gevoeld en mooie nieuwe clowns ontmoet, maar vooral genoten! Dankjewel."

Verdieping Clown & Stem
woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024

Waar gaat het over?

Heb je behoefte aan wat meer variatie in je stemgebruik?
Heb je er last van dat je adem soms blokkeert? Ben je schor na het clownen? Vind je het moeilijk om hoorbaar te zijn in grote ruimtes? Benieuwd naar nieuwe geluiden en ingangen voor je clown? Interesse in hoe je lichaam je stem kan ondersteunen? Wil je je vrijer voelen in het gebruik van je stem?
Of heb je gewoon heel veel zin in 3 dagen lol met je clown? Dan is deze module iets voor jou!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van je stem in combinatie met je lichaam, ruimte en clown. Iedere lesdag heeft een ander ingangspunt (adem, klank en ruimte), die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Aan de hand van wat tools gaan we op een vokale ontdekkingstocht in de wondere wereld van jouw clown. Plezier verzekerd! Natuurlijk is er ruimte voor individuele vragen en ook aan een liedje kan gewerkt worden.

Praktische informatie

Docent: Valérie Friesen en Els Jansen.
Data: woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Stem

Verdieping Zelfreflectie
vorige editie: 15 feb + 1 mrt + 15 mrt 2022
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Emoties en oordelen over jezelf en anderen kunnen soms jouw plezier of de onbevangenheid verminderen. In welke mate kun jij zelf daar invloed op uitoefenen? Zodra er ongemakkelijke gevoelens opspelen is de verleiding groot om 'op slot te gaan' of te 'verharden' en kritisch te worden over jezelf of over het gedrag van de ander. Daardoor ontstaat soms de indruk dat de de oorzaak van jouw gevoelens buiten jezelf ligt. Maar is dat wel zo? Tijd om samen op onderzoek uit te gaan…

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gebruiken we o.a. Geweldloze Communicatie om met meer empathie en minder oordeel naar jezelf en anderen te kijken. Je leert technieken die je helpen om verbinding en harmonie te versterken. Niet te veel theorie. Veel samen oefenen en ook plezier maken. Tussendoor krijgt je een klein beetje huiswerk. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag.

Praktische informatie

Docent: Siebe Fockens.
Data: 15 feb + 1 mrt + 15 mrt 2022.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

Haiku van Elleke van Gemeren - Instagram HAIKU_EL
1e jaars SCL student zomer 2021
je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Zelfreflectie

Reacties van deelnemers

Joop - "De verdiepingsdagen bij Siebe waren intens, hilarisch, ontroerend en eerlijk. Echt oefenen en spelen met het materiaal van geweldloze communicatie zorgt ervoor dat het beklijft, dat het levend blijft. Het empatisch luisteren heeft me geraakt en mij dieper in verbinding gebracht met mijn gevoel."
Nanda - "Het was een veilige setting om te oefenen en te leren. Het meeste heb ik geleerd van concrete voorbeelden. Het lukt me beter om de tijd te nemen om te voelen, dat te benoemen. Ik had de neiging om beren op de weg te zien en veel te piekeren. Nu kan ik vaker inzien dat mijn gedachten niet altijd waar zijn. Dat geeft veel lucht. Dankjewel voor deze steengoede module!"
Lara - "De verdieping met Siebe heeft bij mij een blijvende verandering teweeg gebracht, ik ben zachter en opener geworden. Er is veel verschoven, bijna teveel om op te noemen. Ik heb heel veel inzichten gekregen die tot positieve veranderingen hebben geleid in mijn leven."
Nicole - "Ik heb mezelf wat beter leren kennen waardoor ik aan anderen aan kan geven waar mijn grenzen liggen. Ik heb inzicht verkregen in mijn eigen behoeftes en hoe deze van invloed kunnen zijn op mijn oordeel over de ander. Wanneer ik een oordeel over iemand heb zegt dat wat over mijzelf. De cursus heeft mij aan het denken gezet: waarom / wanneer oordeel ik, wat voor gevoel geeft mij dit en hoe kan ik dit veranderen?"
Iris - "Tijdens de clownslessen heb ik vaak met bewondering toegekeken hoe Els en Siebe omgaan met grote en kleine botsingen in de groep. Zo vol compassie en tegelijkertijd zo eerlijk, zonder ongemak uit de weg te gaan. ”Dat zou ik ook willen leren”, dacht ik dan. Dat gaat natuurlijk niet zomaar in een paar lessen, maar tijdens de cursus zelfreflectie hebben we in elk geval met de grondbeginselen mogen oefenen. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften, en van daaruit om hulp vragen. Empathisch luisteren, met een stethoscoop de achterliggende behoeften van een ander te ontdekken. Omgaan met pijn zonder te verharden. Het liet me achter met een sterk gevoel van tederheid en verwondering om de prachtige complexe wezens die we als mensen zijn."

Verdieping

Naast de reguliere 2-jarige opleiding biedt de School voor Clown en Leven ook een aantal verdiepingsmodules.
Deze modules zijn aparte trainingen van 3 dagen rond een specifiek onderwerp. De modules kunnen naar keuze worden gevolgd. De cursusprijs is niet inbegrepen in de prijs van de jaaropleiding. Je werkt vanuit een individuele leervraag.

Clownsles geven woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023
Clown & Muziek dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023
Clown & Stem woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024
Zelfreflectie nog geen data bekend van volgende editie
Klik hierboven op een module voor meer informatie

Verdieping Clownsles geven
woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023

Waar gaat het over?

Heb je ervaring met clown, al eerder les gehad en al wat spelervaring en heb je interesse om zelf clownsles te geven?
Of geef je al af en toe les en zou je nog een extra zetje mee willen krijgen? In deze module krijg je de gelegenheid om te onderzoeken wat er zoal komt kijken bij clownsles geven, wie jij bent als lesgever en ga je gelijk al wat praktijkervaring opdoen!

Inhoud van de module

We gaan kijken naar een aantal basisprincipes die belangrijk zijn in het lesgeven. Zoals wat is jouw drijfveer waarom je les wil geven, aan welke doelgroep wil je lesgeven, wat wil je dat mensen leren? Je onderzoekt wat jouw stijl van lesgeven is, wat jij belangrijk vindt. Wat heb jij specifiek te bieden, wat is jouw kracht, en waar liggen misschien wat zwakkere plekken? Je gaat een lesopzet maken voor een clownsles van een uur, hier ga je mee oefenen in de module en je gaat deze les ook daadwerkelijk geven aan een groep(je) mensen. Vervolgens kijken we samen terug op hoe dat gegaan is, zo leer je van je eigen ervaring en van die van je medecursisten. Houd dus rekening met huiswerk tussen de lessen in: tussen les 1 en les 2 maak je een lesopzet, tussen les 2 en les 3 geef je een les aan een groep van min 4 mensen die je zelf regelt.

Praktische informatie

Docent: Els Jansen.
Data: woensdag 31 mei + 14 juni + 28 juni 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar (ex)studenten SCL en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clownsles geven

Verdieping Clown & Muziek
dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023
Let op: Locatie Beekbergen (bij Apeldoorn) in plaats van Utrecht

Waar gaat het over?

Muziek is een prachtig middel om in te zetten bij de clown.
Het zorgt voor verbinding tussen mensen en kan een feest van herkenning zijn. Wat is muziek? Gaat muziek altijd over iets moois, het zingen van een lied, het luisteren ernaar? Niet alleen een gitaar of ukelele is een muziekinstrument, maar ook jouw eigen stem en lichaam zijn instrumenten. Wat kan jouw Clown ermee?
Je muzikaliteit kan je echter ook in de weg zitten omdat je gewend bent om het goed en mooi ten uitvoer te brengen. Het kan beperkend werken voor de vrijheid van je Clown.

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule staat het thema muziek centraal in de breedste zin van het woord. Overal zit muziek in! Jij bepaalt zelf mede de inhoud van de module door met een gerichte vraag te komen. Dat kan gaan over het gebruik van een muziekinstrument dat je al (deels) bespeeld en hoe je daar bv mee kan improviseren. Of wil je onderzoeken waar jouw muzikaliteit ligt? Wat betekent muziek voor jou?
Je gaat onderzoeken wat muziek voor jou is en hoe je die op Clowneske wijze kan inzetten. We zullen veel samen gaan oefenen, beleven en vooral plezier maken. Tussendoor krijg je een beetje huiswerk waarvan je het resultaat in de volgende les kan laten zien. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: dinsdag 12 sep + 26 sep + 10 okt 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: De Hoge Weye, Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (vlak bij Apeldoorn)..
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).
Let op: sluitingsdatum voor inschrijving uiterlijk 10 augustus 2023.

hier inschrijven verdieping Clown & Muziek

reacties van deelnemers

Ellen - "Ik vond het een leuke workshop. Verrassend om zang, ritme en instrumenten op allerlei verschillende manieren te gebruiken en daarbij de clown te zoeken. Veel afwisseling maakt het voor elk wat wils. Het was ook prettig dat er ruimte was voor eigen inbreng. De workshop heeft me meer zelfvertrouwen gegeven om als clown de muziek in te zetten. Ik heb meteen mijn ukelile gebruikt bij bejaarden met dementie. De mensen vinden het prachtig en ik heb weer wat overwonnen. Ik ben blij dat ik heb meegedaan."
Marjolein - "Drie dagen vol energie en samen muziek maken in allerlei vormen onder de bezielende leiding van Debora. Wat ik leerde: je kunt met alles muziek maken; het hoeft niet perfect, en geniet met volle overtuiging van het imperfecte. Het was fijn dat alle deelnemers al clownservaring hadden, dat maakte het samenspelen gemakkelijker. Al met al, ik vind het een aanrader deze workshop!"
Elleke - "Debora heeft een prettige sfeer neergezet waarin ik me uitgenodigd voelde te experimenteren en vooral gewoon te gaan DOEN. Ik vond het ook heel fijn om met andere (semi-)ervaren clowns uit te wisselen hoe zij gebruik maken van hun muzikaliteit tijdens het clownen, en elkaar zo te inspireren. Het is gelukt om de klassieke muziekscholing wat achter me te laten en een wat lossere (meer clownse) houding ten opzichte van muziek te krijgen."
Esther - "De drie workshopdagen zijn voorbij gevlogen! Ik heb heel veel spelplezier en ruimte voor eigen inbreng ervaren. Wat het mij persoonlijk gebracht heeft is veel meer zelfvertrouwen en durf om je eigen stem of instrument te gebruiken als clown. Wie had dat gedacht?! Debora heeft gezorgd voor een gevarieerd programma en een fijne sfeer. Ze weet je op een positieve en energieke wijze mee te nemen in de wondere wereld van de Clown en Muziek. Ik heb me heel welkom gevoeld en mooie nieuwe clowns ontmoet, maar vooral genoten! Dankjewel."

Verdieping Clown & Stem
woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024

Waar gaat het over?

Heb je behoefte aan wat meer variatie in je stemgebruik?
Heb je er last van dat je adem soms blokkeert? Ben je schor na het clownen? Vind je het moeilijk om hoorbaar te zijn in grote ruimtes? Benieuwd naar nieuwe geluiden en ingangen voor je clown? Interesse in hoe je lichaam je stem kan ondersteunen? Wil je je vrijer voelen in het gebruik van je stem?
Of heb je gewoon heel veel zin in 3 dagen lol met je clown? Dan is deze module iets voor jou!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van je stem in combinatie met je lichaam, ruimte en clown. Iedere lesdag heeft een ander ingangspunt (adem, klank en ruimte), die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Aan de hand van wat tools gaan we op een vokale ontdekkingstocht in de wondere wereld van jouw clown. Plezier verzekerd! Natuurlijk is er ruimte voor individuele vragen en ook aan een liedje kan gewerkt worden.

Praktische informatie

Docent: Valérie Friesen en Els Jansen.
Data: woensdag 6 mrt + 20 mrt + 3 apr 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Stem

Verdieping Zelfreflectie
vorige editie: 15 feb + 1 mrt + 15 mrt 2022
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Emoties en oordelen over jezelf en anderen kunnen soms jouw plezier of de onbevangenheid verminderen. In welke mate kun jij zelf daar invloed op uitoefenen? Zodra er ongemakkelijke gevoelens opspelen is de verleiding groot om 'op slot te gaan' of te 'verharden' en kritisch te worden over jezelf of over het gedrag van de ander. Daardoor ontstaat soms de indruk dat de de oorzaak van jouw gevoelens buiten jezelf ligt. Maar is dat wel zo? Tijd om samen op onderzoek uit te gaan…

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gebruiken we o.a. Geweldloze Communicatie om met meer empathie en minder oordeel naar jezelf en anderen te kijken. Je leert technieken die je helpen om verbinding en harmonie te versterken. Niet te veel theorie. Veel samen oefenen en ook plezier maken. Tussendoor krijgt je een klein beetje huiswerk. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag.

Praktische informatie

Docent: Siebe Fockens.
Data: 15 feb + 1 mrt + 15 mrt 2022.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

Haiku van Elleke van Gemeren - Instagram HAIKU_EL
1e jaars SCL student zomer 2021
je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Zelfreflectie

Reacties van deelnemers

Joop - "De verdiepingsdagen bij Siebe waren intens, hilarisch, ontroerend en eerlijk. Echt oefenen en spelen met het materiaal van geweldloze communicatie zorgt ervoor dat het beklijft, dat het levend blijft. Het empatisch luisteren heeft me geraakt en mij dieper in verbinding gebracht met mijn gevoel."
Nanda - "Het was een veilige setting om te oefenen en te leren. Het meeste heb ik geleerd van concrete voorbeelden. Het lukt me beter om de tijd te nemen om te voelen, dat te benoemen. Ik had de neiging om beren op de weg te zien en veel te piekeren. Nu kan ik vaker inzien dat mijn gedachten niet altijd waar zijn. Dat geeft veel lucht. Dankjewel voor deze steengoede module!"
Lara - "De verdieping met Siebe heeft bij mij een blijvende verandering teweeg gebracht, ik ben zachter en opener geworden. Er is veel verschoven, bijna teveel om op te noemen. Ik heb heel veel inzichten gekregen die tot positieve veranderingen hebben geleid in mijn leven."
Nicole - "Ik heb mezelf wat beter leren kennen waardoor ik aan anderen aan kan geven waar mijn grenzen liggen. Ik heb inzicht verkregen in mijn eigen behoeftes en hoe deze van invloed kunnen zijn op mijn oordeel over de ander. Wanneer ik een oordeel over iemand heb zegt dat wat over mijzelf. De cursus heeft mij aan het denken gezet: waarom / wanneer oordeel ik, wat voor gevoel geeft mij dit en hoe kan ik dit veranderen?"
Iris - "Tijdens de clownslessen heb ik vaak met bewondering toegekeken hoe Els en Siebe omgaan met grote en kleine botsingen in de groep. Zo vol compassie en tegelijkertijd zo eerlijk, zonder ongemak uit de weg te gaan. ”Dat zou ik ook willen leren”, dacht ik dan. Dat gaat natuurlijk niet zomaar in een paar lessen, maar tijdens de cursus zelfreflectie hebben we in elk geval met de grondbeginselen mogen oefenen. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften, en van daaruit om hulp vragen. Empathisch luisteren, met een stethoscoop de achterliggende behoeften van een ander te ontdekken. Omgaan met pijn zonder te verharden. Het liet me achter met een sterk gevoel van tederheid en verwondering om de prachtige complexe wezens die we als mensen zijn."