menu

Verdieping

Naast de reguliere 2-jarige opleiding biedt de School voor Clown en Leven ook een aantal verdiepingsmodules. Deze modules zijn aparte trainingen van 3 of 4 dagen rond een specifiek onderwerp. De modules kunnen naar keuze worden gevolgd. Je werkt vanuit een individuele leervraag.
De cursusprijs van verdiepingsmodules is niet inbegrepen in de prijs van de jaaropleiding.

Klik voor meer informatie of scroll omlaag
Cranio voor Clowns doorlopend individuele sessies
Clown & Voorstelling 1 okt + 15 okt + 29 okt + 5 nov 2024
Clown & Muziek 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024
Clownen voor mensen met een meervoudige beperking 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024
Clownen voor vluchtelingenkinderen 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025
Clown & Stem 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025
Zelfreflectie nog geen data bekend van volgende editie
Clownsles geven nog geen data bekend van volgende editie
Clownen voor mensen met dementie nog geen data bekend van volgende editie

Verdieping • Clown & Voorstelling • Spelen voor kinderen
dinsdag 1 okt + 15 okt + 29 okt + 5 nov 2024

Waar gaat het over?

Heb jij een rugzak vol clownse vaardigheden? Een berg clowns-energie? En wil je deze in de échte praktijk, óp een podium, vóór een bende kinderen, ten tonele brengen? Maaaaaaar…. heb je nog wat koudwatervrees? Of gewoon nog wat extra tips en tricks nodig? Wees dan van harte welkom bij deze verdiepingsmodule, we gaan er een feestje van maken!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule ga je lekker veel spelen en kom je in korte tijd tot leuke acts. Misschien heb je zelf al ideeën voor acts, die kunnen we dan in de les verder uitwerken. Maar ook als je nog geen concrete ideeën hebt kom je aan je trekken; vanuit improvisatie ontstaan vaak de mooiste dingen. Je gaat zelf spelen en daarnaast ook goed kijken naar andere acts, en ervaren wat nou echt werkt.
Als we de acts uitgewerkt hebben, maken we er een feestelijke voorstelling van.
De kers op de taart is natuurlijk de laatste dag: de voorstelling spelen voor kinderen op een basisschool!

Praktische informatie

Docent: Elleke van Gemeren
Data: dinsdag 1 + 15 + 29 en 31 oktober 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur (op de laatste dag kunnen de tijden wat afwijken).
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
De laatste dag spelen we de voorstelling op een basisschool in of dichtbij Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 410 euro euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Voorstelling

Verdieping • Clown & Muziek
dinsdag 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024

Waar gaat het over?

Muziek is een prachtig middel om in te zetten bij de clown.
Het zorgt voor verbinding tussen mensen en kan een feest van herkenning zijn. Wat is muziek? Gaat muziek altijd over iets moois, het zingen van een lied, het luisteren ernaar? Niet alleen een gitaar of ukelele is een muziekinstrument, maar ook jouw eigen stem en lichaam zijn instrumenten. Wat kan jouw Clown ermee?
Je muzikaliteit kan je echter ook in de weg zitten omdat je gewend bent om het goed en mooi ten uitvoer te brengen. Het kan beperkend werken voor de vrijheid van je Clown.

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule staat het thema muziek centraal in de breedste zin van het woord. Overal zit muziek in! Jij bepaalt zelf mede de inhoud van de module door met een gerichte vraag te komen. Dat kan gaan over het gebruik van een muziekinstrument dat je al (deels) bespeeld en hoe je daar bv mee kan improviseren. Of wil je onderzoeken waar jouw muzikaliteit ligt? Wat betekent muziek voor jou?
Je gaat onderzoeken wat muziek voor jou is en hoe je die op Clowneske wijze kan inzetten. We zullen veel samen gaan oefenen, beleven en vooral plezier maken. Tussendoor krijg je een beetje huiswerk waarvan je het resultaat in de volgende les kan laten zien. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: dinsdag 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven,
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Muziek

reacties van deelnemers

Ellen - "Ik vond het een leuke workshop. Verrassend om zang, ritme en instrumenten op allerlei verschillende manieren te gebruiken en daarbij de clown te zoeken. Veel afwisseling maakt het voor elk wat wils. Het was ook prettig dat er ruimte was voor eigen inbreng. De workshop heeft me meer zelfvertrouwen gegeven om als clown de muziek in te zetten. Ik heb meteen mijn ukelile gebruikt bij bejaarden met dementie. De mensen vinden het prachtig en ik heb weer wat overwonnen. Ik ben blij dat ik heb meegedaan."
Marjolein - "Drie dagen vol energie en samen muziek maken in allerlei vormen onder de bezielende leiding van Debora. Wat ik leerde: je kunt met alles muziek maken; het hoeft niet perfect, en geniet met volle overtuiging van het imperfecte. Het was fijn dat alle deelnemers al clownservaring hadden, dat maakte het samenspelen gemakkelijker. Al met al, ik vind het een aanrader deze workshop!"
Elleke - "Debora heeft een prettige sfeer neergezet waarin ik me uitgenodigd voelde te experimenteren en vooral gewoon te gaan DOEN. Ik vond het ook heel fijn om met andere (semi-)ervaren clowns uit te wisselen hoe zij gebruik maken van hun muzikaliteit tijdens het clownen, en elkaar zo te inspireren. Het is gelukt om de klassieke muziekscholing wat achter me te laten en een wat lossere (meer clownse) houding ten opzichte van muziek te krijgen."
Esther - "De drie workshopdagen zijn voorbij gevlogen! Ik heb heel veel spelplezier en ruimte voor eigen inbreng ervaren. Wat het mij persoonlijk gebracht heeft is veel meer zelfvertrouwen en durf om je eigen stem of instrument te gebruiken als clown. Wie had dat gedacht?! Debora heeft gezorgd voor een gevarieerd programma en een fijne sfeer. Ze weet je op een positieve en energieke wijze mee te nemen in de wondere wereld van de Clown en Muziek. Ik heb me heel welkom gevoeld en mooie nieuwe clowns ontmoet, maar vooral genoten! Dankjewel."

Verdieping • Clownen voor mensen met een meervoudige beperking
woensdag 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024

Waar gaat het over?

Heb je al wat spelervaring en interesse om meer te leren over het spelen voor mensen met een beperking? Of speel je al af en toe voor mensen met een beperking en heb je de behoefte je ervaring te delen en meer handvatten te krijgen voor het spelen met deze doelgroep? Dan is deze module vast geknipt voor jou!

Inhoud van de module

We reiken op de eerste dag theorie aan over het functioneren van mensen met een beperking en onderzoeken een aantal basisprincipes die belangrijk zijn voor je aanwezigheid en spel. We werken met de kracht van presentie, het contact maken met jezelf en de ander en het leren spelen vanuit vertraging en echte aandacht. We tellen heel veel olifanten 😊. (Wat we hiermee bedoelen zul je ontdekken tijdens de module).
De tweede en de derde dag gaan we spelen in twee verschillende woonvormen. Mensen met een beperking spiegelen ons en roepen daarbij van alles bij ons op. We besteden aandacht aan het delen van je gevoelens en ervaringen hierbij en hoe je in je spel met deze gevoelens om kunt gaan. Op een stagedag speel je twee keer samen met een andere deelnemer voor de doelgroep. Je observeert ook twee keer een ander clownsduo samen met één van de twee trainers. Naderhand blikken we samen terug op je ervaring en krijg je opbouwende feedback op je spel, een effectieve manier van leren.

Praktische informatie

Docent: Sonja Bracke en Els Jansen.
Data: 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024 (eerste dag op woensdag, tweede en derde dag op vrijdag).
Werktijden 1e dag: 10:30 - 17:30 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.
Werktijden stage: 9.30-15.30 uur (afhankelijk van hoeveelheid deelnemers mogelijk aangepaste tijden)
Locatie dag 1: studio School voor Clown & Leven , Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Locatie dag 2: stage bij SlowCare Oss , Elzeneind 7, 5343 JA Oss.
Locatie dag 3: stage bij Pluryn, locatie De Winckelsteegh , Winkelsteegseweg 99, 6534 AP Nijmegen.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL, en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Groep: minimaal en maximaal 8 deelnemers.
Cursusprijs: 380 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Beperking

reacties van deelnemers

Esther - "Deze verdiepingsmodule heeft me laten ervaren en vertrouwen gegeven om er gewoon te mogen zijn als clown, rust te nemen, van hieruit verbinden en het spel laten ontstaan. Less is more en fine tuning zijn mijn ingrediënten voor deze doelgroep."
Letty - "Het samen ontdekken en leren van en met elkaar vond ik erg waardevol. Maar ook de plekken waar we heen mochten, vond ik leerzaam en fijn. De schittering in de ogen van die prachtige mensen, die blijven me altijd bij."
Jola - "Ik vond het fijn, dat er ook theorie gedeeld werd over de doelgroep. Het verhaal over, de klikjes en 5 olifanten vond ik erg waardevol om te weten. Daarnaast veel mogen leren van en met elkaar, onderanderen met welke gevoelens heb jezelf te maken en hoe ga je er mee om."
Ingrid - "Het spelen bracht me bij mijn eigen kind. Clownen is niet meer dan aanwezig zijn, kijken, voelen, horen, proeven. En zo ontstaan er, soms even, kleine intense ontmoetinkjes...plezier, een lach."

Verdieping • Clownen voor vluchtelingenkinderen
woensdag 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025

Waar gaat het over?

Hoe speel je met kinderen die een heel andere taal spreken, uit andere culturen komen dan jijzelf, en daarnaast ook nog in moeilijke (woon)omstandigheden verkeren?
In deze module onderzoeken we hoe jij straks als clown vrolijk door deze barrières heen kan huppelen.

Inhoud van de module

We bekijken gezamenlijk welke elementen nodig zijn om van je clownsbezoek aan vluchtelingenkinderen een succes te maken.
Er is volop ruimte om ervaringen uit te wisselen. We oefenen verschillende spelvormen en ervaren hierbij de helende en verbindende kracht van samen spelen. Daarnaast gaan we aan de slag om acts te maken, die we in de praktijk op een opvangplek voor vluchtelingenkinderen gaan uitvoeren. Tussen de lesdagen zal wat huiswerk zitten om zelf verder aan de slag te gaan met de act die je wilt gaan doen.
dag 1. spelen, oefenen en ruimte voor uitwisseling.
dag 2. spelen, oefenen en acts afmaken.
dag 3. gezamenlijk spelen bij een opvangplek.
Let op: Lesdag 3 is op een andere locatie, en heeft daardoor mogelijk afwijkende werktijden.

Praktische informatie

Docent: Elleke van Gemeren
Data: woensdag 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Vluchteling

reacties van deelnemers

Mary - "De module vluchteling clowns was voor mij een feest om mee te maken, Elleke nam ons vanaf de eerste dag mee in haar enthousiasme manier van les geven. 😀 En als kers op de taart was het spelen bij het azc. Wij hebben de kinderen vreugde gebracht en daar heeft Elleke ons heel goed op voorbereid! Ik had het niet willen missen. ‘De clown‘ in mij is weer thuisgekomen. 🙏"
Marjolein - "De lessen en het optreden zinderen nog steeds door mijn hoofd, wat was het een mooie ervaring!
Bijzonder hoe Elleke in slechts drie dagen tijd van een stel losse clowns een hechte groep weet te maken. 'Hoe maak je een act' was voor ieder van ons de grote vraag. Elleke heeft ons laten ervaren hoe je vanuit iets heel kleins samen een act kunt bouwen. Als afsluiting hebben we met prachtige acts, enthousiasmerende muziek en vooral veel energie de kinderen in het AZC een vrolijke, spetterende middag bezorgd. Een aanrader!"
Nadja - "Clownen voor vluchtelingenkinderen is een prachtige verdiepingsworkshop waarin je op 2 dagen tijd concrete handvaten aangereikt krijgt om te spelen voor en met deze doelgroep. Op de 3de dag mag je dit direct in de praktijk omzetten. Er is ruimte voor ieders inbreng en kwaliteiten. Door de know-how en het enthousiasme van Elleke, kan iedereen stralen en komt er in no-time geweldig veel clownsenergie vrij die zij dan weer handig in banen leid en waarop je ook later nog kunt voortbouwen. Het is zowel een meerwaarde voor mensen die echt aan de slag willen met deze doelgroep maar ook voor mensen die meer ervaring willen opdoen om met/in een groep te clownen of/en het plezier hiervan te ervaren. Dit alles overgoten met een deskundige saus maakt dat je er zo wie zo erg veel van opsteekt en met een positief gevoel huiswaarts keert.
Een zonnestraal in donkere, regenachtige tijden..."
Clownen voor vluchtelingenkinderen - groepsfoto februari 2024

Verdieping • Clown & Stem
woensdag 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025

Waar gaat het over?

Heb je behoefte aan wat meer variatie in je stemgebruik? Heb je er last van dat je adem soms blokkeert? Ben je schor na het clownen? Vind je het moeilijk om hoorbaar te zijn? Benieuwd naar nieuwe geluiden en ingangen voor je clown? Interesse in hoe je lichaam je stem kan ondersteunen? Wil je je vrijer voelen in het gebruik van je stem? Of heb je gewoon heel veel zin in 3 dagen lol met je clown? Dan is deze module iets voor jou!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden en volle potentieel zijn van jouw stem. Iedere lesdag heeft een ander thema; adem, klank en liedje. Aan de hand van onder andere tools uit de klassieke zangtechniek gaan we op een vocale ontdekkingstocht in de wondere wereld van jouw clown. Plezier verzekerd! Natuurlijk is er ruimte voor individuele vragen en wensen.

Praktische informatie

Docent: Valérie Friesen.
Data: woensdag 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven,
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Stem
Clown en Stem - groepsfoto april 2024

reacties van deelnemers

Eva - "In deze module heb ik zoveel kracht in het gebruik van mijn stem en geluid ontdekt. Daar waar ik het zo spannend vind ligt een schat aan mogelijkheden. Ik ben heel dankbaar dat ik de vrijheid gevoeld heb hoe leuk het is om hiermee te (durven) spelen!"
Marcel - "In een ongedwongen open sfeer was er naast de individuele aandacht ook nog voldoende ruimte voor een eigen inbreng. Aan de hand van verschillende opdrachten, vond ik het geweldig om te ervaren hoeveel meer je uit je stem kunt halen. Het zingen van een kinderliedje in opera-stijl is niet alleen leuk om te doen of om naar te kijken/luisteren. Maar ook multifunctioneel. Je moet de focus blijven vasthouden, tekst onthouden, variëren in toonhoogte en volume. En in duo opdrachten ook nog eens de beurtverdeling en/of publiek te betrekken. De ene keer klinkt het prachtig, de andere keer weer knetter vals. Al met al ben ik drie dagen op een voor mij onbekend (stem)terrein geweest. Aan het eind van iedere dag steeds weer zingend, vrolijk en tevreden weer naar huis. Maar bovenal sinds de workshop nooit meer schor geweest..."
Janneke - "Hoe klinkt mijn clown? Ik mocht het ontdekken in een veilige omgeving tijdens de module Clown & Stem. Ik vond het spannend, maar vooral erg interessant en leuk. Het was mooi om te ervaren hoe adem en klank kunnen bijdragen aan het delen van emoties en aan de verbinding tussen mensen. De verbinding die voor de contactclown zó belangrijk is. Mijn clown en ik voelen ons nu vrijer om onze stem te laten horen."
Esther - "Nog nagenietend van deze leuke, fijne vrolijke module waarin mijn stem en stemgebruik er lekker mochten zijn. Als clown merk ik dat ik vaker mijn stem op slot zet door de concentratie van het spel en ook omdat ik liever niet teveel wil praten. Door de oefeningen ben ik me meer bewust geworden wat de stem kan toevoegen in spel. Door gewoon een klein stukje van een liedje te zingen en daarmee te experimenteren als clown. Leuk om dit te gaan inzetten bij clowns bezoekjes. Ik ben ook weer wat meer aan het zingen onderweg en thuis en dat is ook fijn te merken, het heeft weer iets geopend. Met enthousiasme en op een fijne coachende manier heeft Valérie deze module begeleidt. Het was een feestje om dit samen met weer een mooie groep clowns te beleven."

Verdieping • Zelfreflectie
vorige editie: 13 sep + 27 sep + 11 okt 2023
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Emoties en oordelen over jezelf en anderen kunnen soms jouw plezier of de onbevangenheid verminderen. In welke mate kun jij zelf daar invloed op uitoefenen? Zodra er ongemakkelijke gevoelens opspelen is de verleiding groot om 'op slot te gaan' of te 'verharden' en kritisch te worden over jezelf of over het gedrag van de ander. Daardoor ontstaat soms de indruk dat de de oorzaak van jouw gevoelens buiten jezelf ligt. Maar is dat wel zo? Tijd om samen op onderzoek te gaan…

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gebruiken we o.a. Geweldloze Communicatie om met meer empathie en minder oordeel naar jezelf en anderen te kijken. Je leert technieken die je helpen om verbinding en harmonie te versterken. Niet te veel theorie. Veel samen oefenen en ook plezier maken. Tussendoor krijgt je een klein beetje huiswerk. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag.

Praktische informatie

Docent: Siebe Fockens.
Data: 13 sep + 27 sep + 11 okt 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

Haiku van Elleke van Gemeren - Instagram HAIKU_EL
1e jaars SCL student zomer 2021
je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Zelfreflectie

Reacties van deelnemers

Joop - "De verdiepingsdagen bij Siebe waren intens, hilarisch, ontroerend en eerlijk. Echt oefenen en spelen met het materiaal van geweldloze communicatie zorgt ervoor dat het beklijft, dat het levend blijft. Het empatisch luisteren heeft me geraakt en mij dieper in verbinding gebracht met mijn gevoel."
Nanda - "Het was een veilige setting om te oefenen en te leren. Het meeste heb ik geleerd van concrete voorbeelden. Het lukt me beter om de tijd te nemen om te voelen, dat te benoemen. Ik had de neiging om beren op de weg te zien en veel te piekeren. Nu kan ik vaker inzien dat mijn gedachten niet altijd waar zijn. Dat geeft veel lucht. Dankjewel voor deze steengoede module!"
Lara - "De verdieping met Siebe heeft bij mij een blijvende verandering teweeg gebracht, ik ben zachter en opener geworden. Er is veel verschoven, bijna teveel om op te noemen. Ik heb heel veel inzichten gekregen die tot positieve veranderingen hebben geleid in mijn leven."
Nicole - "Ik heb mezelf wat beter leren kennen waardoor ik aan anderen aan kan geven waar mijn grenzen liggen. Ik heb inzicht verkregen in mijn eigen behoeftes en hoe deze van invloed kunnen zijn op mijn oordeel over de ander. Wanneer ik een oordeel over iemand heb zegt dat wat over mijzelf. De cursus heeft mij aan het denken gezet: waarom / wanneer oordeel ik, wat voor gevoel geeft mij dit en hoe kan ik dit veranderen?"
Iris - "Tijdens de clownslessen heb ik vaak met bewondering toegekeken hoe Els en Siebe omgaan met grote en kleine botsingen in de groep. Zo vol compassie en tegelijkertijd zo eerlijk, zonder ongemak uit de weg te gaan. ”Dat zou ik ook willen leren”, dacht ik dan. Dat gaat natuurlijk niet zomaar in een paar lessen, maar tijdens de cursus zelfreflectie hebben we in elk geval met de grondbeginselen mogen oefenen. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften, en van daaruit om hulp vragen. Empathisch luisteren, met een stethoscoop de achterliggende behoeften van een ander te ontdekken. Omgaan met pijn zonder te verharden. Het liet me achter met een sterk gevoel van tederheid en verwondering om de prachtige complexe wezens die we als mensen zijn."

Verdieping • Clownsles geven
vorige editie: 8 nov + 22 nov + 6 dec 2023
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Heb je ervaring met clown, al eerder les gehad en al wat spelervaring en heb je interesse om zelf clownsles te geven?
Of geef je al af en toe les en zou je nog een extra zetje mee willen krijgen? In deze module krijg je de gelegenheid om te onderzoeken wat er zoal komt kijken bij clownsles geven, wie jij bent als lesgever en ga je gelijk al wat praktijkervaring opdoen!

Inhoud van de module

We gaan kijken naar een aantal basisprincipes die belangrijk zijn in het lesgeven. Zoals wat is jouw drijfveer waarom je les wil geven, aan welke doelgroep wil je lesgeven, wat wil je dat mensen leren? Je onderzoekt wat jouw stijl van lesgeven is, wat jij belangrijk vindt. Wat heb jij specifiek te bieden, wat is jouw kracht, en waar liggen misschien wat zwakkere plekken? Je gaat een lesopzet maken voor een clownsles van een uur, hier ga je mee oefenen in de module en je gaat deze les ook daadwerkelijk geven aan een groep(je) mensen. Vervolgens kijken we samen terug op hoe dat gegaan is, zo leer je van je eigen ervaring en van die van je medecursisten. Houd dus rekening met huiswerk tussen de lessen in: tussen les 1 en les 2 maak je een lesopzet, tussen les 2 en les 3 geef je een les aan een groep van min 4 mensen die je zelf regelt.

Praktische informatie

Docent: Els Jansen.
Data: woensdag 8 nov + 22 nov + 6 dec 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar (ex)studenten SCL en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Clownsles geven

Verdieping • Clownen voor mensen met dementie
vorige editie: 4 apr + 18 apr + 2 mei 2024
datum volgende editie is nog niet bekend
Let op: locatie Zimihc theater Wittevrouwen, Utrecht

Waar gaat het over?

Iemand met dementie heeft nog steeds behoefte aan aandacht, troost en verbinding. Laat de Clown daar nou juist heel goed in zijn. Maar hoe doe je dat precies? Hoe maak je contact als taal wegvalt? Waar let je op, als je voor iemand met dementie speelt? Bij mensen met dementie gaat de prikkelverwerking langzamer en komen clowns kwaliteiten als geduld, afstemming en nieuwsgierigheid goed van pas. Hoe zet je die op de juiste manier in? Wat mag wel en wat zeker niet? In deze driedaagse duiken we in deze bijzondere wereld en mag je met de neus op zelf ervaren hoe het is om te spelen voor deze bijzondere mensen.

Inhoud van de module

dag 1. Hele dag theorie, spel oefeningen
dag 2. Ochtend; theorie/spel oefeningen. Middag praktijkervaring opdoen en observeren op een zorglocatie in Utrecht.
dag 3. Ochtend theorie/oefeningen. Middag praktijkervaring opdoen en observeren op een zorglocatie in Utrecht.
Afhankelijk va het aantal deelnemers speel je ten minste 1 keer in duo vorm op de huiskamer bij een zorginstelling, waarna we terugblikken op jullie spel. Ook het observeren van mede deelnemers is een vorm van praktijkervaring opdoen.

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: donderdag 4 apr + 18 apr + 2 mei 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: Zimihc Witte Vrouwen, Bouwstraat 55, 3572 SP Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Clownen voor mensen met dementie

Verdieping • Cranio voor Clowns
vorige editie: individuele sessie
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Cranio sacraal therapie is een vorm van lichaamswerk dat op diep niveau het zelf-helend vermogen van het lichaam stimuleert. Deze methodiek ondersteunt bij het doorbreken van hardnekkige spelblokkades. Je kunt daarbij denken aan: dichtklappen door faalangst, moeite hebben met stemgebruik, moeilijk in een creatieve spelstroom komen, etc. Clowns waarmee ik werk maken verbluffende stappen vooruit in gebieden die eerder lastig waren voor ze.

Reacties van spelers

Noëlle, sept 2021 - "Vandaag, tijdens de clownsles, ervoer ik weer hoeveel positieve impact je cranio-sessies hebben gehad op het zijn tijdens het spelen. Geen paniek of black-out..... wel ontspanning en plezier. Geen last maar lucht. Ik ben zo dankbaar voor dit geschenk."
Edith, mei 2021 - "Ik heb door deze sessies zoveel inzichten gekregen en het werkt nog door. Ik ben me veel bewuster van wat er in mezelf speelt, hoe reageer ik op anderen, hoe reageert mijn lijf. En ik kan er ook de lol van inzien. Als er iets niet prettig verlopen is in een contact met iemand kan ik daar in mezelf lol mee hebben. Bedenken hoe het anders had kunnen gaan. Ik ervaar dit als heel waardevol. Het heeft me geholpen zekerder te zijn over mezelf. Het is nog fragiel, dat merk ik ook, maar een grote stap in een fijne richting."
Dida, mei 2022 - "Jij bent de eerste die na zoveel jaar de basis van mijn pijn zo dichtbij kon aanraken. Ik ben daar dankbaar voor omdat ik nu weer durf te voelen op die pijnlijke plek. Ik ervaar vol verbazing dat ik steeds meer van lijden naar leiden van mijn leven beweeg. Ik ga nu de dag vol vertrouwen tegemoet."

Cranio iets voor jou?

Heb jij dingen waar je in vast loopt met spel?
Zijn er thema's die je steeds weer tegen komt in jezelf?
Lijkt het je nuttig om daar wat beter naar te kijken?
Zou je willen onderzoeken of cranio iets voor jou kan betekenen?

Neem dan gerust contact met mij op. Spreek me aan na afloop van de les of stuur een email. We doen dan eerst een oriënterend gesprek waarin jij wat meer kan vertellen over waar je tegen aan loopt en ik wat meer kan vertellen over cranio en we samen kunnen kijken of deze werkwijze behulpzaam zal zijn voor jou.

Praktische informatie

Een sessie duurt totaal, met voor- en nagesprekje ongeveer 2 uur. De kosten zijn 80 euro per sessie. De sessies worden gegeven in Utrecht, Concordia (de werkruimte van de school), of bij mij thuis in Beuningen (bij Nijmegen).

Klik hier om een e-mail bericht te sturen aan Els Jansen

Cranio Sacraal Therapie - Hoe het werkt

Binnen cranio sacraal therapie werk je niet specifiek klachtgericht. Het lichaam zoekt zelf zijn weg naar het herstellen van evenwicht en weet zelf het beste wat er eerst nodig is, wat er moet verschuiven of loskomen, om tot een betere balans te komen. Centraal in deze behandelmethode staat het ritme van de cranio sacrale vloeistof, oftewel de hersenvloeistof. Het ritme van deze vloeistof is te voelen als een soort eb en vloed beweging, een uitzetten en inkrimpen van de schedel en de wervelkolom, en deze beweging wordt als een golfslag door het hele lichaam doorgegeven en is als zodanig in het hele lichaam voelbaar. De behandelaar legt haar handen op verschillende plekken op en/of onder het lichaam van de client en richt haar aandacht op het cranio sacrale ritme. Hierdoor vertraagt dit ritme en verdiept het. Het lichaam komt daarmee in een staat van diepe ontspanning en regeneratie. Het krijgt de gelegenheid terug te keren naar een staat van natuurlijke balans en evenwicht.

Verdieping

Naast de reguliere 2-jarige opleiding biedt de School voor Clown en Leven ook een aantal verdiepingsmodules. Deze modules zijn aparte trainingen van 3 of 4 dagen rond een specifiek onderwerp. De modules kunnen naar keuze worden gevolgd. Je werkt vanuit een individuele leervraag.
De cursusprijs van verdiepingsmodules is niet inbegrepen in de prijs van de jaaropleiding.

Klik voor meer informatie of scroll omlaag
Cranio voor Clowns doorlopend individuele sessies
Clown & Voorstelling 1 okt + 15 okt + 29 okt + 5 nov 2024
Clown & Muziek 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024
Clownen voor mensen met een meervoudige beperking 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024
Clownen voor vluchtelingenkinderen 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025
Clown & Stem 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025
Zelfreflectie nog geen data bekend van volgende editie
Clownsles geven nog geen data bekend van volgende editie
Clownen voor mensen met dementie nog geen data bekend van volgende editie

Verdieping • Clown & Voorstelling • Spelen voor kinderen
dinsdag 1 okt + 15 okt + 29 okt + 5 nov 2024

Waar gaat het over?

Heb jij een rugzak vol clownse vaardigheden? Een berg clowns-energie? En wil je deze in de échte praktijk, óp een podium, vóór een bende kinderen, ten tonele brengen? Maaaaaaar…. heb je nog wat koudwatervrees? Of gewoon nog wat extra tips en tricks nodig? Wees dan van harte welkom bij deze verdiepingsmodule, we gaan er een feestje van maken!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule ga je lekker veel spelen en kom je in korte tijd tot leuke acts. Misschien heb je zelf al ideeën voor acts, die kunnen we dan in de les verder uitwerken. Maar ook als je nog geen concrete ideeën hebt kom je aan je trekken; vanuit improvisatie ontstaan vaak de mooiste dingen. Je gaat zelf spelen en daarnaast ook goed kijken naar andere acts, en ervaren wat nou echt werkt.
Als we de acts uitgewerkt hebben, maken we er een feestelijke voorstelling van.
De kers op de taart is natuurlijk de laatste dag: de voorstelling spelen voor kinderen op een basisschool!

Praktische informatie

Docent: Elleke van Gemeren
Data: dinsdag 1 + 15 + 29 en 31 oktober 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur (op de laatste dag kunnen de tijden wat afwijken).
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
De laatste dag spelen we de voorstelling op een basisschool in of dichtbij Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 410 euro euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Voorstelling

Verdieping • Clown & Muziek
dinsdag 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024

Waar gaat het over?

Muziek is een prachtig middel om in te zetten bij de clown.
Het zorgt voor verbinding tussen mensen en kan een feest van herkenning zijn. Wat is muziek? Gaat muziek altijd over iets moois, het zingen van een lied, het luisteren ernaar? Niet alleen een gitaar of ukelele is een muziekinstrument, maar ook jouw eigen stem en lichaam zijn instrumenten. Wat kan jouw Clown ermee?
Je muzikaliteit kan je echter ook in de weg zitten omdat je gewend bent om het goed en mooi ten uitvoer te brengen. Het kan beperkend werken voor de vrijheid van je Clown.

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule staat het thema muziek centraal in de breedste zin van het woord. Overal zit muziek in! Jij bepaalt zelf mede de inhoud van de module door met een gerichte vraag te komen. Dat kan gaan over het gebruik van een muziekinstrument dat je al (deels) bespeeld en hoe je daar bv mee kan improviseren. Of wil je onderzoeken waar jouw muzikaliteit ligt? Wat betekent muziek voor jou?
Je gaat onderzoeken wat muziek voor jou is en hoe je die op Clowneske wijze kan inzetten. We zullen veel samen gaan oefenen, beleven en vooral plezier maken. Tussendoor krijg je een beetje huiswerk waarvan je het resultaat in de volgende les kan laten zien. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: dinsdag 8 okt + 22 okt + 5 nov 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven,
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Muziek

reacties van deelnemers

Ellen - "Ik vond het een leuke workshop. Verrassend om zang, ritme en instrumenten op allerlei verschillende manieren te gebruiken en daarbij de clown te zoeken. Veel afwisseling maakt het voor elk wat wils. Het was ook prettig dat er ruimte was voor eigen inbreng. De workshop heeft me meer zelfvertrouwen gegeven om als clown de muziek in te zetten. Ik heb meteen mijn ukelile gebruikt bij bejaarden met dementie. De mensen vinden het prachtig en ik heb weer wat overwonnen. Ik ben blij dat ik heb meegedaan."
Marjolein - "Drie dagen vol energie en samen muziek maken in allerlei vormen onder de bezielende leiding van Debora. Wat ik leerde: je kunt met alles muziek maken; het hoeft niet perfect, en geniet met volle overtuiging van het imperfecte. Het was fijn dat alle deelnemers al clownservaring hadden, dat maakte het samenspelen gemakkelijker. Al met al, ik vind het een aanrader deze workshop!"
Elleke - "Debora heeft een prettige sfeer neergezet waarin ik me uitgenodigd voelde te experimenteren en vooral gewoon te gaan DOEN. Ik vond het ook heel fijn om met andere (semi-)ervaren clowns uit te wisselen hoe zij gebruik maken van hun muzikaliteit tijdens het clownen, en elkaar zo te inspireren. Het is gelukt om de klassieke muziekscholing wat achter me te laten en een wat lossere (meer clownse) houding ten opzichte van muziek te krijgen."
Esther - "De drie workshopdagen zijn voorbij gevlogen! Ik heb heel veel spelplezier en ruimte voor eigen inbreng ervaren. Wat het mij persoonlijk gebracht heeft is veel meer zelfvertrouwen en durf om je eigen stem of instrument te gebruiken als clown. Wie had dat gedacht?! Debora heeft gezorgd voor een gevarieerd programma en een fijne sfeer. Ze weet je op een positieve en energieke wijze mee te nemen in de wondere wereld van de Clown en Muziek. Ik heb me heel welkom gevoeld en mooie nieuwe clowns ontmoet, maar vooral genoten! Dankjewel."

Verdieping • Clownen voor mensen met een meervoudige beperking
woensdag 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024

Waar gaat het over?

Heb je al wat spelervaring en interesse om meer te leren over het spelen voor mensen met een beperking? Of speel je al af en toe voor mensen met een beperking en heb je de behoefte je ervaring te delen en meer handvatten te krijgen voor het spelen met deze doelgroep? Dan is deze module vast geknipt voor jou!

Inhoud van de module

We reiken op de eerste dag theorie aan over het functioneren van mensen met een beperking en onderzoeken een aantal basisprincipes die belangrijk zijn voor je aanwezigheid en spel. We werken met de kracht van presentie, het contact maken met jezelf en de ander en het leren spelen vanuit vertraging en echte aandacht. We tellen heel veel olifanten 😊. (Wat we hiermee bedoelen zul je ontdekken tijdens de module).
De tweede en de derde dag gaan we spelen in twee verschillende woonvormen. Mensen met een beperking spiegelen ons en roepen daarbij van alles bij ons op. We besteden aandacht aan het delen van je gevoelens en ervaringen hierbij en hoe je in je spel met deze gevoelens om kunt gaan. Op een stagedag speel je twee keer samen met een andere deelnemer voor de doelgroep. Je observeert ook twee keer een ander clownsduo samen met één van de twee trainers. Naderhand blikken we samen terug op je ervaring en krijg je opbouwende feedback op je spel, een effectieve manier van leren.

Praktische informatie

Docent: Sonja Bracke en Els Jansen.
Data: 6 nov + 15 nov + 29 nov 2024 (eerste dag op woensdag, tweede en derde dag op vrijdag).
Werktijden 1e dag: 10:30 - 17:30 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.
Werktijden stage: 9.30-15.30 uur (afhankelijk van hoeveelheid deelnemers mogelijk aangepaste tijden)
Locatie dag 1: studio School voor Clown & Leven , Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Locatie dag 2: stage bij SlowCare Oss , Elzeneind 7, 5343 JA Oss.
Locatie dag 3: stage bij Pluryn, locatie De Winckelsteegh , Winkelsteegseweg 99, 6534 AP Nijmegen.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL, en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Groep: minimaal en maximaal 8 deelnemers.
Cursusprijs: 380 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Beperking

reacties van deelnemers

Esther - "Deze verdiepingsmodule heeft me laten ervaren en vertrouwen gegeven om er gewoon te mogen zijn als clown, rust te nemen, van hieruit verbinden en het spel laten ontstaan. Less is more en fine tuning zijn mijn ingrediënten voor deze doelgroep."
Letty - "Het samen ontdekken en leren van en met elkaar vond ik erg waardevol. Maar ook de plekken waar we heen mochten, vond ik leerzaam en fijn. De schittering in de ogen van die prachtige mensen, die blijven me altijd bij."
Jola - "Ik vond het fijn, dat er ook theorie gedeeld werd over de doelgroep. Het verhaal over, de klikjes en 5 olifanten vond ik erg waardevol om te weten. Daarnaast veel mogen leren van en met elkaar, onderanderen met welke gevoelens heb jezelf te maken en hoe ga je er mee om."
Ingrid - "Het spelen bracht me bij mijn eigen kind. Clownen is niet meer dan aanwezig zijn, kijken, voelen, horen, proeven. En zo ontstaan er, soms even, kleine intense ontmoetinkjes...plezier, een lach."

Verdieping • Clownen voor vluchtelingenkinderen
woensdag 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025

Waar gaat het over?

Hoe speel je met kinderen die een heel andere taal spreken, uit andere culturen komen dan jijzelf, en daarnaast ook nog in moeilijke (woon)omstandigheden verkeren?
In deze module onderzoeken we hoe jij straks als clown vrolijk door deze barrières heen kan huppelen.

Inhoud van de module

We bekijken gezamenlijk welke elementen nodig zijn om van je clownsbezoek aan vluchtelingenkinderen een succes te maken.
Er is volop ruimte om ervaringen uit te wisselen. We oefenen verschillende spelvormen en ervaren hierbij de helende en verbindende kracht van samen spelen. Daarnaast gaan we aan de slag om acts te maken, die we in de praktijk op een opvangplek voor vluchtelingenkinderen gaan uitvoeren. Tussen de lesdagen zal wat huiswerk zitten om zelf verder aan de slag te gaan met de act die je wilt gaan doen.
dag 1. spelen, oefenen en ruimte voor uitwisseling.
dag 2. spelen, oefenen en acts afmaken.
dag 3. gezamenlijk spelen bij een opvangplek.
Let op: Lesdag 3 is op een andere locatie, en heeft daardoor mogelijk afwijkende werktijden.

Praktische informatie

Docent: Elleke van Gemeren
Data: woensdag 29 jan + 12 feb + 26 feb 2025.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Vluchteling

reacties van deelnemers

Mary - "De module vluchteling clowns was voor mij een feest om mee te maken, Elleke nam ons vanaf de eerste dag mee in haar enthousiasme manier van les geven. 😀 En als kers op de taart was het spelen bij het azc. Wij hebben de kinderen vreugde gebracht en daar heeft Elleke ons heel goed op voorbereid! Ik had het niet willen missen. ‘De clown‘ in mij is weer thuisgekomen. 🙏"
Marjolein - "De lessen en het optreden zinderen nog steeds door mijn hoofd, wat was het een mooie ervaring!
Bijzonder hoe Elleke in slechts drie dagen tijd van een stel losse clowns een hechte groep weet te maken. 'Hoe maak je een act' was voor ieder van ons de grote vraag. Elleke heeft ons laten ervaren hoe je vanuit iets heel kleins samen een act kunt bouwen. Als afsluiting hebben we met prachtige acts, enthousiasmerende muziek en vooral veel energie de kinderen in het AZC een vrolijke, spetterende middag bezorgd. Een aanrader!"
Nadja - "Clownen voor vluchtelingenkinderen is een prachtige verdiepingsworkshop waarin je op 2 dagen tijd concrete handvaten aangereikt krijgt om te spelen voor en met deze doelgroep. Op de 3de dag mag je dit direct in de praktijk omzetten. Er is ruimte voor ieders inbreng en kwaliteiten. Door de know-how en het enthousiasme van Elleke, kan iedereen stralen en komt er in no-time geweldig veel clownsenergie vrij die zij dan weer handig in banen leid en waarop je ook later nog kunt voortbouwen. Het is zowel een meerwaarde voor mensen die echt aan de slag willen met deze doelgroep maar ook voor mensen die meer ervaring willen opdoen om met/in een groep te clownen of/en het plezier hiervan te ervaren. Dit alles overgoten met een deskundige saus maakt dat je er zo wie zo erg veel van opsteekt en met een positief gevoel huiswaarts keert.
Een zonnestraal in donkere, regenachtige tijden..."
Clownen voor vluchtelingenkinderen - groepsfoto februari 2024

Verdieping • Clown & Stem
woensdag 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025

Waar gaat het over?

Heb je behoefte aan wat meer variatie in je stemgebruik? Heb je er last van dat je adem soms blokkeert? Ben je schor na het clownen? Vind je het moeilijk om hoorbaar te zijn? Benieuwd naar nieuwe geluiden en ingangen voor je clown? Interesse in hoe je lichaam je stem kan ondersteunen? Wil je je vrijer voelen in het gebruik van je stem? Of heb je gewoon heel veel zin in 3 dagen lol met je clown? Dan is deze module iets voor jou!

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden en volle potentieel zijn van jouw stem. Iedere lesdag heeft een ander thema; adem, klank en liedje. Aan de hand van onder andere tools uit de klassieke zangtechniek gaan we op een vocale ontdekkingstocht in de wondere wereld van jouw clown. Plezier verzekerd! Natuurlijk is er ruimte voor individuele vragen en wensen.

Praktische informatie

Docent: Valérie Friesen.
Data: woensdag 5 mrt + 19 mrt + 2 apr 2025.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven,
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 1e jaars en 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

hier inschrijven verdieping Clown & Stem
Clown en Stem - groepsfoto april 2024

reacties van deelnemers

Eva - "In deze module heb ik zoveel kracht in het gebruik van mijn stem en geluid ontdekt. Daar waar ik het zo spannend vind ligt een schat aan mogelijkheden. Ik ben heel dankbaar dat ik de vrijheid gevoeld heb hoe leuk het is om hiermee te (durven) spelen!"
Marcel - "In een ongedwongen open sfeer was er naast de individuele aandacht ook nog voldoende ruimte voor een eigen inbreng. Aan de hand van verschillende opdrachten, vond ik het geweldig om te ervaren hoeveel meer je uit je stem kunt halen. Het zingen van een kinderliedje in opera-stijl is niet alleen leuk om te doen of om naar te kijken/luisteren. Maar ook multifunctioneel. Je moet de focus blijven vasthouden, tekst onthouden, variëren in toonhoogte en volume. En in duo opdrachten ook nog eens de beurtverdeling en/of publiek te betrekken. De ene keer klinkt het prachtig, de andere keer weer knetter vals. Al met al ben ik drie dagen op een voor mij onbekend (stem)terrein geweest. Aan het eind van iedere dag steeds weer zingend, vrolijk en tevreden weer naar huis. Maar bovenal sinds de workshop nooit meer schor geweest..."
Janneke - "Hoe klinkt mijn clown? Ik mocht het ontdekken in een veilige omgeving tijdens de module Clown & Stem. Ik vond het spannend, maar vooral erg interessant en leuk. Het was mooi om te ervaren hoe adem en klank kunnen bijdragen aan het delen van emoties en aan de verbinding tussen mensen. De verbinding die voor de contactclown zó belangrijk is. Mijn clown en ik voelen ons nu vrijer om onze stem te laten horen."
Esther - "Nog nagenietend van deze leuke, fijne vrolijke module waarin mijn stem en stemgebruik er lekker mochten zijn. Als clown merk ik dat ik vaker mijn stem op slot zet door de concentratie van het spel en ook omdat ik liever niet teveel wil praten. Door de oefeningen ben ik me meer bewust geworden wat de stem kan toevoegen in spel. Door gewoon een klein stukje van een liedje te zingen en daarmee te experimenteren als clown. Leuk om dit te gaan inzetten bij clowns bezoekjes. Ik ben ook weer wat meer aan het zingen onderweg en thuis en dat is ook fijn te merken, het heeft weer iets geopend. Met enthousiasme en op een fijne coachende manier heeft Valérie deze module begeleidt. Het was een feestje om dit samen met weer een mooie groep clowns te beleven."

Verdieping • Zelfreflectie
vorige editie: 13 sep + 27 sep + 11 okt 2023
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Emoties en oordelen over jezelf en anderen kunnen soms jouw plezier of de onbevangenheid verminderen. In welke mate kun jij zelf daar invloed op uitoefenen? Zodra er ongemakkelijke gevoelens opspelen is de verleiding groot om 'op slot te gaan' of te 'verharden' en kritisch te worden over jezelf of over het gedrag van de ander. Daardoor ontstaat soms de indruk dat de de oorzaak van jouw gevoelens buiten jezelf ligt. Maar is dat wel zo? Tijd om samen op onderzoek te gaan…

Inhoud van de module

In deze verdiepingsmodule gebruiken we o.a. Geweldloze Communicatie om met meer empathie en minder oordeel naar jezelf en anderen te kijken. Je leert technieken die je helpen om verbinding en harmonie te versterken. Niet te veel theorie. Veel samen oefenen en ook plezier maken. Tussendoor krijgt je een klein beetje huiswerk. Iedere deelnemer werkt vanuit een eigen individuele leervraag.

Praktische informatie

Docent: Siebe Fockens.
Data: 13 sep + 27 sep + 11 okt 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven
Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar studenten SCL en ex-studenten SCL.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

Haiku van Elleke van Gemeren - Instagram HAIKU_EL
1e jaars SCL student zomer 2021
je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Zelfreflectie

Reacties van deelnemers

Joop - "De verdiepingsdagen bij Siebe waren intens, hilarisch, ontroerend en eerlijk. Echt oefenen en spelen met het materiaal van geweldloze communicatie zorgt ervoor dat het beklijft, dat het levend blijft. Het empatisch luisteren heeft me geraakt en mij dieper in verbinding gebracht met mijn gevoel."
Nanda - "Het was een veilige setting om te oefenen en te leren. Het meeste heb ik geleerd van concrete voorbeelden. Het lukt me beter om de tijd te nemen om te voelen, dat te benoemen. Ik had de neiging om beren op de weg te zien en veel te piekeren. Nu kan ik vaker inzien dat mijn gedachten niet altijd waar zijn. Dat geeft veel lucht. Dankjewel voor deze steengoede module!"
Lara - "De verdieping met Siebe heeft bij mij een blijvende verandering teweeg gebracht, ik ben zachter en opener geworden. Er is veel verschoven, bijna teveel om op te noemen. Ik heb heel veel inzichten gekregen die tot positieve veranderingen hebben geleid in mijn leven."
Nicole - "Ik heb mezelf wat beter leren kennen waardoor ik aan anderen aan kan geven waar mijn grenzen liggen. Ik heb inzicht verkregen in mijn eigen behoeftes en hoe deze van invloed kunnen zijn op mijn oordeel over de ander. Wanneer ik een oordeel over iemand heb zegt dat wat over mijzelf. De cursus heeft mij aan het denken gezet: waarom / wanneer oordeel ik, wat voor gevoel geeft mij dit en hoe kan ik dit veranderen?"
Iris - "Tijdens de clownslessen heb ik vaak met bewondering toegekeken hoe Els en Siebe omgaan met grote en kleine botsingen in de groep. Zo vol compassie en tegelijkertijd zo eerlijk, zonder ongemak uit de weg te gaan. ”Dat zou ik ook willen leren”, dacht ik dan. Dat gaat natuurlijk niet zomaar in een paar lessen, maar tijdens de cursus zelfreflectie hebben we in elk geval met de grondbeginselen mogen oefenen. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften, en van daaruit om hulp vragen. Empathisch luisteren, met een stethoscoop de achterliggende behoeften van een ander te ontdekken. Omgaan met pijn zonder te verharden. Het liet me achter met een sterk gevoel van tederheid en verwondering om de prachtige complexe wezens die we als mensen zijn."

Verdieping • Clownsles geven
vorige editie: 8 nov + 22 nov + 6 dec 2023
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Heb je ervaring met clown, al eerder les gehad en al wat spelervaring en heb je interesse om zelf clownsles te geven?
Of geef je al af en toe les en zou je nog een extra zetje mee willen krijgen? In deze module krijg je de gelegenheid om te onderzoeken wat er zoal komt kijken bij clownsles geven, wie jij bent als lesgever en ga je gelijk al wat praktijkervaring opdoen!

Inhoud van de module

We gaan kijken naar een aantal basisprincipes die belangrijk zijn in het lesgeven. Zoals wat is jouw drijfveer waarom je les wil geven, aan welke doelgroep wil je lesgeven, wat wil je dat mensen leren? Je onderzoekt wat jouw stijl van lesgeven is, wat jij belangrijk vindt. Wat heb jij specifiek te bieden, wat is jouw kracht, en waar liggen misschien wat zwakkere plekken? Je gaat een lesopzet maken voor een clownsles van een uur, hier ga je mee oefenen in de module en je gaat deze les ook daadwerkelijk geven aan een groep(je) mensen. Vervolgens kijken we samen terug op hoe dat gegaan is, zo leer je van je eigen ervaring en van die van je medecursisten. Houd dus rekening met huiswerk tussen de lessen in: tussen les 1 en les 2 maak je een lesopzet, tussen les 2 en les 3 geef je een les aan een groep van min 4 mensen die je zelf regelt.

Praktische informatie

Docent: Els Jansen.
Data: woensdag 8 nov + 22 nov + 6 dec 2023.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: School voor Clown & Leven, Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.
Deelname: 2e jaar (ex)studenten SCL en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Clownsles geven

Verdieping • Clownen voor mensen met dementie
vorige editie: 4 apr + 18 apr + 2 mei 2024
datum volgende editie is nog niet bekend
Let op: locatie Zimihc theater Wittevrouwen, Utrecht

Waar gaat het over?

Iemand met dementie heeft nog steeds behoefte aan aandacht, troost en verbinding. Laat de Clown daar nou juist heel goed in zijn. Maar hoe doe je dat precies? Hoe maak je contact als taal wegvalt? Waar let je op, als je voor iemand met dementie speelt? Bij mensen met dementie gaat de prikkelverwerking langzamer en komen clowns kwaliteiten als geduld, afstemming en nieuwsgierigheid goed van pas. Hoe zet je die op de juiste manier in? Wat mag wel en wat zeker niet? In deze driedaagse duiken we in deze bijzondere wereld en mag je met de neus op zelf ervaren hoe het is om te spelen voor deze bijzondere mensen.

Inhoud van de module

dag 1. Hele dag theorie, spel oefeningen
dag 2. Ochtend; theorie/spel oefeningen. Middag praktijkervaring opdoen en observeren op een zorglocatie in Utrecht.
dag 3. Ochtend theorie/oefeningen. Middag praktijkervaring opdoen en observeren op een zorglocatie in Utrecht.
Afhankelijk va het aantal deelnemers speel je ten minste 1 keer in duo vorm op de huiskamer bij een zorginstelling, waarna we terugblikken op jullie spel. Ook het observeren van mede deelnemers is een vorm van praktijkervaring opdoen.

Praktische informatie

Docent: Debora ter Horst.
Data: donderdag 4 apr + 18 apr + 2 mei 2024.
Werktijden: 10:30 - 17:30 uur.
Locatie: Zimihc Witte Vrouwen, Bouwstraat 55, 3572 SP Utrecht.
Groep: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
Deelname: 2e jaar SCL (ex)studenten en ook clowns van buiten de SCL opleiding.
Cursusprijs: 340 euro (inclusief btw).

je kunt momenteel niet inschrijven voor Verdieping Clownen voor mensen met dementie

Verdieping • Cranio voor Clowns
vorige editie: individuele sessie
datum volgende editie is nog niet bekend

Waar gaat het over?

Cranio sacraal therapie is een vorm van lichaamswerk dat op diep niveau het zelf-helend vermogen van het lichaam stimuleert. Deze methodiek ondersteunt bij het doorbreken van hardnekkige spelblokkades. Je kunt daarbij denken aan: dichtklappen door faalangst, moeite hebben met stemgebruik, moeilijk in een creatieve spelstroom komen, etc. Clowns waarmee ik werk maken verbluffende stappen vooruit in gebieden die eerder lastig waren voor ze.

Reacties van spelers

Noëlle, sept 2021 - "Vandaag, tijdens de clownsles, ervoer ik weer hoeveel positieve impact je cranio-sessies hebben gehad op het zijn tijdens het spelen. Geen paniek of black-out..... wel ontspanning en plezier. Geen last maar lucht. Ik ben zo dankbaar voor dit geschenk."
Edith, mei 2021 - "Ik heb door deze sessies zoveel inzichten gekregen en het werkt nog door. Ik ben me veel bewuster van wat er in mezelf speelt, hoe reageer ik op anderen, hoe reageert mijn lijf. En ik kan er ook de lol van inzien. Als er iets niet prettig verlopen is in een contact met iemand kan ik daar in mezelf lol mee hebben. Bedenken hoe het anders had kunnen gaan. Ik ervaar dit als heel waardevol. Het heeft me geholpen zekerder te zijn over mezelf. Het is nog fragiel, dat merk ik ook, maar een grote stap in een fijne richting."
Dida, mei 2022 - "Jij bent de eerste die na zoveel jaar de basis van mijn pijn zo dichtbij kon aanraken. Ik ben daar dankbaar voor omdat ik nu weer durf te voelen op die pijnlijke plek. Ik ervaar vol verbazing dat ik steeds meer van lijden naar leiden van mijn leven beweeg. Ik ga nu de dag vol vertrouwen tegemoet."

Cranio iets voor jou?

Heb jij dingen waar je in vast loopt met spel?
Zijn er thema's die je steeds weer tegen komt in jezelf?
Lijkt het je nuttig om daar wat beter naar te kijken?
Zou je willen onderzoeken of cranio iets voor jou kan betekenen?

Neem dan gerust contact met mij op. Spreek me aan na afloop van de les of stuur een email. We doen dan eerst een oriënterend gesprek waarin jij wat meer kan vertellen over waar je tegen aan loopt en ik wat meer kan vertellen over cranio en we samen kunnen kijken of deze werkwijze behulpzaam zal zijn voor jou.

Praktische informatie

Een sessie duurt totaal, met voor- en nagesprekje ongeveer 2 uur. De kosten zijn 80 euro per sessie. De sessies worden gegeven in Utrecht, Concordia (de werkruimte van de school), of bij mij thuis in Beuningen (bij Nijmegen).

Klik hier om een e-mail bericht te sturen aan Els Jansen

Cranio Sacraal Therapie - Hoe het werkt

Binnen cranio sacraal therapie werk je niet specifiek klachtgericht. Het lichaam zoekt zelf zijn weg naar het herstellen van evenwicht en weet zelf het beste wat er eerst nodig is, wat er moet verschuiven of loskomen, om tot een betere balans te komen. Centraal in deze behandelmethode staat het ritme van de cranio sacrale vloeistof, oftewel de hersenvloeistof. Het ritme van deze vloeistof is te voelen als een soort eb en vloed beweging, een uitzetten en inkrimpen van de schedel en de wervelkolom, en deze beweging wordt als een golfslag door het hele lichaam doorgegeven en is als zodanig in het hele lichaam voelbaar. De behandelaar legt haar handen op verschillende plekken op en/of onder het lichaam van de client en richt haar aandacht op het cranio sacrale ritme. Hierdoor vertraagt dit ritme en verdiept het. Het lichaam komt daarmee in een staat van diepe ontspanning en regeneratie. Het krijgt de gelegenheid terug te keren naar een staat van natuurlijke balans en evenwicht.