menu

Actueel

De School voor Clown & Leven is een
2-jarige clownsopleiding in Utrecht.
Het is niet alleen een theatrale opleiding,
maar ook een levensschool. De nieuwe 1e jaars groepen starten september 2024.

Heb jij behoefte aan meer lichtheid, openheid en vrijheid in je leven?
Zoek je naar een manier om minder te denken en meer ruimte te geven aan je gevoel en intuitie?
Wil je meer spelen en je expressie ontwikkelen?

Dan is de School voor Clown & Leven
het antwoord op jouw vraag.

September 2024
Start nieuwe schooljaar

Op zondag 22 september 2024 en maandag 23 september 2024 start het nieuwe schooljaar
van de School voor Clown & Leven.
We hebben twee jaargroepen: een groep die les heeft op zondagen en een groep die les heeft op maandagen. Voor lesdata zie lesrooster.

Je kunt je nu al inschrijven voor de opleiding.
Vanaf april 2024 zijn er weer introductie-middagen
(zie rechtsboven op deze pagina).

Wij gaan door ...
Clownstrio Resumé
zondagmiddag 17 maart 2024  •  Hilversum

Na 2 jaar School voor Clown & Leven hebben wij de smaak te pakken!

TRY-OUT Clownssamenvattingen
Zes sprekers houden spreekbeurten over het verborgen leven van de krab, schaatsrecords, de stadsrechten van Utrecht, reizen, cyber sucurity en succesvol veranderen. Grappig, ontroerend, ontregelend. En misschien ook ongemakkelijk. Kom dit theatrale experiment meemaken!

Wanneer: zondag 17 maart, 15:00 - 16:30 uur
Waar: Wandelmeent 61, Hilversum
Meer info: clowns.resume@gmail.com
Toegang gratis

We zijn ook druk met nieuwe ideeën om de clown meer onder de aandacht te brengen van volwassenen. Wil je weten hoe? Of ons een keer bezoeken?
Volg ons op facebook Clownstrio Resumé | Facebook

Ervaringen van een student
Het knetterparadijs

Begin 2021. We zaten midden in een lockdown, en ik was in de rouw.
De levensvreugde was even weg, en ik miste het spelen enorm.

Een paar jaar eerder was mijn liefde voor het clownen aangewakkerd. Een tweejarige opleiding leek me op dat moment nogal overdreven eerlijk gezegd, na een opleiding tot dramatherapeute en tientallen jaren spelervaring.
Maar goed, lockdown dus. Ik hing totaal inspiratieloos op de bank toen ik een mailtje van de School voor Clown & Leven binnen kreeg; er was ruimte om met de opleiding te starten. Na een belletje met Els besloot ik me op te geven. En precies vanaf dat moment begon het weer te stromen, begon ik weer te leven.

Deze opleiding heeft me zó veel gebracht. De clown in mij is wakker geworden en heeft vorm gekregen. Ik kan voor het eerst van mijn leven grinniken om mijn eigen ongemakkelijkheid, en om hoe serieus ik het leven soms neem. Mijn clown heet Pippa, ze is super enthousiast en durft alles. Haar energie (die dus eigenlijk de mijne is) helpt me om stappen te zetten die ik eerder niet aan durfde. De School van Clown en Leven was precies wat ik nodig had. Precies op het moment dat ik het nodig had.

Ik ben mijn eigen onderneming gestart: Het Knetterparadijs.
Ik maak kindervoorstellingen, werk als zorgclown, sta in het theater met clownstheatergroep Ongeregeldheden, en doe daarnaast opdrachten als clown bij evenementen. Ook wil ik clown- en improvisatielessen gaan geven.

Voor meer informatie over wat ik doe, kan je me opzoeken op Instagram: https://instagram.com/knetterparadijs.

Elleke van Gemeren, oktober 2022

Het ontstaan van de Cleaning Clowns
Coronavirus, quarantaine

De School voor Clown en Leven ging dicht. Geen clownsopleiding, geen lessen en dus niet meer spelen…

Een verdrietig jongetje in Eindhoven vroeg via Facebook om een verjaarskaartje. Ik (Desiré Festen) dacht: Ik stuur een clown! Met mijn rode neus op, gewapend met emmertjes sop en sponsjes, fietste ik naar hem toe. Mijn clownspak bestond voor een deel uit schoonmaakdoekjes. Zo is de glazen wassende clown geboren. Het jongetje kreeg van mij een levende verjaardagskaart en zijn ouders schoongepoetste ramen. Euh, nou ja, schoon?

De reacties waren zo leuk dat ik op een weggeefhoek in Udenhout heb aangeboden om als clown ramen te komen lappen. De aanvragen stróómden binnen. Dat kon ik in mijn eentje niet aan en dus heb ik medeclowns van de opleiding om hun poetshulp gevraagd.

Inmiddels wassen zo’n 15 eerste- en tweedejaars clowns van de School voor Clown en Leven overal in Nederland de ramen. Op hun eigen clowneske wijze… We zijn nog in opleiding en niet alles gaat vlekkeloos. Wat natuurlijk best mag als clown! We willen vooral heel veel mensen blij maken en tegelijkertijd leren van ons spel.

Klasgenoot Edith Stensen bedacht de naam Cleaning Clowns en dat was meteen een pakkende naam voor onze website. We zijn vol trots aan een nieuw avontuur begonnen.

Wie mogen we blij maken?
Je kunt ons vinden op www.cleaning-clowns.nl

Met dank aan Pauline Schuurman voor het schrijven van deze tekst.

Introductie middag

Heb je interesse in de opleiding
van de School voor Clown & Leven?

Kom kennismaken met één van de docenten en doe mee met een
gratis proefles van 13:00 tot 17:30 uur.

Na afloop is er volop gelegenheid om
vragen te stellen over de opleiding.

inschrijven introductie:
introductie zondagmiddag
25 aug 2024

Nieuwsbrief

Wil je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen per e-mail?

aanmelden voor de nieuwsbrief
bericht wordt verzonden ...
Citaat van 1e-jaars student

Nog een mooi stukje uit een verslag van één van de eerste jaars studenten, waarin hij heel prachtig van binnenuit beschrijft hoe het kan voelen, het clownswerk...

'Op het moment dat ik niet meer weet wat ik moet doen, dat moment, dat dodelijk moment, ga ik in alle paniek snel iets verzinnen. Dat ziet er niet uit natuurlijk, en het publiek heeft dat feilloos in de gaten. Er wordt niet gelachen, en ik zak in de grond. Mooi zo, hier moet dus iets anders gebeuren. Niets verzinnen, niets bedenken, maar gevoelsmatig reageren op deze belabberde situatie. Oei oei oei. hier komt mijn grote struikelblok. Durf ik te sterven daar gaat het om. Ik moet eerst doodgaan anders kan er niets nieuws ontstaan. Voordat ik doodga verzin ik vlug van alles om maar in leven te blijven. (de naam 'clown en leven' begint bij mij steeds meer te dagen). Maar helaas dat wat verzonnen wordt heeft zijn kracht al verloren nog voordat het vertoont wordt. Ik geloof dat ik hier iets heel belangrijks te pakken heb voor mijn verdere ontwikkeling als clown.
Durf te sterven Jeroen. Of beter gezegd durf te leven haha.'

Jeroen

Docenten

De hoofddocenten van de opleiding zijn Els Jansen en Siebe Fockens.

Els Jansen is theatermaker en clownstrainer. In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, kreatief en kleurrijk expressie te geven aan wat in ons leeft, en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie.

Siebe Fockens is cliniclown, performer en trainer. Naast zijn werk als clownstrainer onderzoekt hij de clown als methodiek en metafoor bij persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnstraining. ‘Een voelende verbinding maken’ is voor hem de overeenkomst tussen beide werkvelden.


portretten van studenten

Peter Doornhof
Al meer dan 25 jaar ben ik werkzaam in de zorg. Met veel plezier maak ik contact met de kinderen en volwassenen waar ik mee werk. Ik zocht een vorm van clownen die daarbij aansloot: echt verbinding maken. Ik hoef niet zo nodig als clown op een podium te staan voor publiek.

Ik heb gekozen voor de tweejarige opleiding van de School voor Clown & Leven.
De aanwijzingen die ik persoonlijk in de les kreeg, gingen vaak over “mijn spel kleiner maken”, “bij mijn gevoel komen en kunnen blijven”. Op het moment dat ik speel met mijn gevoel en emotie, ben ik echt en voel ik verbinding. En dat is voor de ander mooier om naar te kijken dan naar een gespeelde clown. Het viel nog niet mee om mijn spel te verdiepen. Ik heb daar echt mee geworsteld. Toch is dat gelukt...

Stapje voor stapje werd ik de clown die ik wil zijn.

Clazien Hamelink
Ik ben de opleiding Clown & Leven gaan volgen om te leren een echte clown te worden. Het onderdeel "leven" kreeg ik erbij. De grote waarde was me toen niet duidelijk, maar al gauw kwam ik er achter dat het één echt niet zonder het ander kan.

Nu ben ik twee jaar verder en heb de opleiding afgerond. Veel geleerd door bewust naar een ander te kijken en bewust mezelf aan de ander laten zien, door emoties te voelen en te spelen.

Tevreden en dankbaar, omdat ik in beeld heb wie "mijn clown" is en hoe ik die kan neerzetten. Vrolijk, zingend, dansend, uitzinnig met af en toe een traan, gewoon zoals ik ben. En mijn avontuur een echte clown te worden? Dit is pas het begin want ik ga verder werken aan een nieuw hoofdstuk....

Zelf spelen als clown in de praktijk!

Annette Schweizer
Wat de clownsopleiding mij gebracht heeft? Allereerst heel veel plezier en lef. Ik heb tijdens en naast de opleiding een solo-theatervoorstelling gemaakt met sketches, liedjes en clownerie.

Ik sta nu veel steviger voor een publiek en durf mezelf te laten zien, niet alleen in wat ik kan maar ook in mijn onzekerheid en kwetsbaarheid. In de opleiding werd voortdurend geoefend in je aandacht verdelen tussen wat er binnen en buiten je gebeurt. Dit geeft rust en hierdoor maak ik nu veel gemakkelijker contact met het publiek, durf mensen aan te kijken en pauzes te laten vallen.

Els en Siebe hadden ieder op hun eigen manier aandacht voor mijn project door een gesprek over mijn plannen en in een later stadium extra oefeningen. Verder was de veiligheid en het plezier binnen de groep heel belangrijk om gemotiveerd te blijven.

Actueel

De School voor Clown & Leven is een
2-jarige clownsopleiding in Utrecht.
Het is niet alleen een theatrale opleiding,
maar ook een levensschool. De nieuwe 1e jaars groepen starten september 2024.

Heb jij behoefte aan meer lichtheid, openheid en vrijheid in je leven?
Zoek je naar een manier om minder te denken en meer ruimte te geven aan je gevoel en intuitie?
Wil je meer spelen en je expressie ontwikkelen?

Dan is de School voor Clown & Leven
het antwoord op jouw vraag.

September 2024
Start nieuwe schooljaar

Op zondag 22 september 2024 en maandag 23 september 2024 start het nieuwe schooljaar
van de School voor Clown & Leven.
We hebben twee jaargroepen: een groep die les heeft op zondagen en een groep die les heeft op maandagen. Voor lesdata zie lesrooster.

Je kunt je nu al inschrijven voor de opleiding.
Vanaf april 2024 zijn er weer introductie-middagen
(zie rechtsboven op deze pagina).

Wij gaan door ...
Clownstrio Resumé
zondagmiddag 17 maart 2024  •  Hilversum

Na 2 jaar School voor Clown & Leven hebben wij de smaak te pakken!

TRY-OUT Clownssamenvattingen
Zes sprekers houden spreekbeurten over het verborgen leven van de krab, schaatsrecords, de stadsrechten van Utrecht, reizen, cyber sucurity en succesvol veranderen. Grappig, ontroerend, ontregelend. En misschien ook ongemakkelijk. Kom dit theatrale experiment meemaken!

Wanneer: zondag 17 maart, 15:00 - 16:30 uur
Waar: Wandelmeent 61, Hilversum
Meer info: clowns.resume@gmail.com
Toegang gratis

We zijn ook druk met nieuwe ideeën om de clown meer onder de aandacht te brengen van volwassenen. Wil je weten hoe? Of ons een keer bezoeken?
Volg ons op facebook Clownstrio Resumé | Facebook

Ervaringen van een student
Het knetterparadijs

Begin 2021. We zaten midden in een lockdown, en ik was in de rouw.
De levensvreugde was even weg, en ik miste het spelen enorm.

Een paar jaar eerder was mijn liefde voor het clownen aangewakkerd. Een tweejarige opleiding leek me op dat moment nogal overdreven eerlijk gezegd, na een opleiding tot dramatherapeute en tientallen jaren spelervaring.
Maar goed, lockdown dus. Ik hing totaal inspiratieloos op de bank toen ik een mailtje van de School voor Clown & Leven binnen kreeg; er was ruimte om met de opleiding te starten. Na een belletje met Els besloot ik me op te geven. En precies vanaf dat moment begon het weer te stromen, begon ik weer te leven.

Deze opleiding heeft me zó veel gebracht. De clown in mij is wakker geworden en heeft vorm gekregen. Ik kan voor het eerst van mijn leven grinniken om mijn eigen ongemakkelijkheid, en om hoe serieus ik het leven soms neem. Mijn clown heet Pippa, ze is super enthousiast en durft alles. Haar energie (die dus eigenlijk de mijne is) helpt me om stappen te zetten die ik eerder niet aan durfde. De School van Clown en Leven was precies wat ik nodig had. Precies op het moment dat ik het nodig had.

Ik ben mijn eigen onderneming gestart: Het Knetterparadijs.
Ik maak kindervoorstellingen, werk als zorgclown, sta in het theater met clownstheatergroep Ongeregeldheden, en doe daarnaast opdrachten als clown bij evenementen. Ook wil ik clown- en improvisatielessen gaan geven.

Voor meer informatie over wat ik doe, kan je me opzoeken op Instagram: https://instagram.com/knetterparadijs.

Elleke van Gemeren, oktober 2022

Het ontstaan van de Cleaning Clowns
Coronavirus, quarantaine

De School voor Clown en Leven ging dicht. Geen clownsopleiding, geen lessen en dus niet meer spelen…

Een verdrietig jongetje in Eindhoven vroeg via Facebook om een verjaarskaartje. Ik (Desiré Festen) dacht: Ik stuur een clown! Met mijn rode neus op, gewapend met emmertjes sop en sponsjes, fietste ik naar hem toe. Mijn clownspak bestond voor een deel uit schoonmaakdoekjes. Zo is de glazen wassende clown geboren. Het jongetje kreeg van mij een levende verjaardagskaart en zijn ouders schoongepoetste ramen. Euh, nou ja, schoon?

De reacties waren zo leuk dat ik op een weggeefhoek in Udenhout heb aangeboden om als clown ramen te komen lappen. De aanvragen stróómden binnen. Dat kon ik in mijn eentje niet aan en dus heb ik medeclowns van de opleiding om hun poetshulp gevraagd.

Inmiddels wassen zo’n 15 eerste- en tweedejaars clowns van de School voor Clown en Leven overal in Nederland de ramen. Op hun eigen clowneske wijze… We zijn nog in opleiding en niet alles gaat vlekkeloos. Wat natuurlijk best mag als clown! We willen vooral heel veel mensen blij maken en tegelijkertijd leren van ons spel.

Klasgenoot Edith Stensen bedacht de naam Cleaning Clowns en dat was meteen een pakkende naam voor onze website. We zijn vol trots aan een nieuw avontuur begonnen.

Wie mogen we blij maken?
Je kunt ons vinden op www.cleaning-clowns.nl

Met dank aan Pauline Schuurman voor het schrijven van deze tekst.

Citaat van 1e-jaars student

Nog een mooi stukje uit een verslag van één van de eerste jaars studenten, waarin hij heel prachtig van binnenuit beschrijft hoe het kan voelen, het clownswerk...

'Op het moment dat ik niet meer weet wat ik moet doen, dat moment, dat dodelijk moment, ga ik in alle paniek snel iets verzinnen. Dat ziet er niet uit natuurlijk, en het publiek heeft dat feilloos in de gaten. Er wordt niet gelachen, en ik zak in de grond. Mooi zo, hier moet dus iets anders gebeuren. Niets verzinnen, niets bedenken, maar gevoelsmatig reageren op deze belabberde situatie. Oei oei oei. hier komt mijn grote struikelblok. Durf ik te sterven daar gaat het om. Ik moet eerst doodgaan anders kan er niets nieuws ontstaan. Voordat ik doodga verzin ik vlug van alles om maar in leven te blijven. (de naam 'clown en leven' begint bij mij steeds meer te dagen). Maar helaas dat wat verzonnen wordt heeft zijn kracht al verloren nog voordat het vertoont wordt. Ik geloof dat ik hier iets heel belangrijks te pakken heb voor mijn verdere ontwikkeling als clown.
Durf te sterven Jeroen. Of beter gezegd durf te leven haha.'

Jeroen

De hoofddocenten van de opleiding zijn Els Jansen en Siebe Fockens.

Els Jansen Els Jansen is theatermaker en clownstrainer. In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, kreatief en kleurrijk expressie te geven aan wat in ons leeft, en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie.
Siebe Fockens Siebe Fockens is cliniclown, performer en trainer. Naast zijn werk als clownstrainer onderzoekt hij de clown als methodiek en metafoor bij persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnstraining. ‘Een voelende verbinding maken’ is voor hem de overeenkomst tussen beide werkvelden.

Introductie middag

Heb je interesse in de opleiding
van de School voor Clown & Leven?

Kom kennismaken met één van de docenten en doe mee met een
gratis proefles van 13:00 tot 17:30 uur.

Na afloop is er volop gelegenheid om
vragen te stellen over de opleiding.

inschrijven introductie:
introductie zondagmiddag
25 aug 2024

Nieuwsbrief

Wil je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen per e-mail?
aanmelden voor de nieuwsbrief
bericht wordt verzonden ...

portretten van studenten

Peter Doornhof
Al meer dan 25 jaar ben ik werkzaam in de zorg. Met veel plezier maak ik contact met de kinderen en volwassenen waar ik mee werk. Ik zocht een vorm van clownen die daarbij aansloot: echt verbinding maken. Ik hoef niet zo nodig als clown op een podium te staan voor publiek.

Ik heb gekozen voor de tweejarige opleiding van de School voor Clown & Leven.
De aanwijzingen die ik persoonlijk in de les kreeg, gingen vaak over “mijn spel kleiner maken”, “bij mijn gevoel komen en kunnen blijven”. Op het moment dat ik speel met mijn gevoel en emotie, ben ik echt en voel ik verbinding. En dat is voor de ander mooier om naar te kijken dan naar een gespeelde clown. Het viel nog niet mee om mijn spel te verdiepen. Ik heb daar echt mee geworsteld. Toch is dat gelukt...

Stapje voor stapje werd ik de clown die ik wil zijn.

Clazien Hamelink
Ik ben de opleiding Clown & Leven gaan volgen om te leren een echte clown te worden. Het onderdeel "leven" kreeg ik erbij. De grote waarde was me toen niet duidelijk, maar al gauw kwam ik er achter dat het één echt niet zonder het ander kan.

Nu ben ik twee jaar verder en heb de opleiding afgerond. Veel geleerd door bewust naar een ander te kijken en bewust mezelf aan de ander laten zien, door emoties te voelen en te spelen.

Tevreden en dankbaar, omdat ik in beeld heb wie "mijn clown" is en hoe ik die kan neerzetten. Vrolijk, zingend, dansend, uitzinnig met af en toe een traan, gewoon zoals ik ben. En mijn avontuur een echte clown te worden? Dit is pas het begin want ik ga verder werken aan een nieuw hoofdstuk....

Zelf spelen als clown in de praktijk!

Annette Schweizer
Wat de clownsopleiding mij gebracht heeft? Allereerst heel veel plezier en lef. Ik heb tijdens en naast de opleiding een solo-theatervoorstelling gemaakt met sketches, liedjes en clownerie.

Ik sta nu veel steviger voor een publiek en durf mezelf te laten zien, niet alleen in wat ik kan maar ook in mijn onzekerheid en kwetsbaarheid. In de opleiding werd voortdurend geoefend in je aandacht verdelen tussen wat er binnen en buiten je gebeurt. Dit geeft rust en hierdoor maak ik nu veel gemakkelijker contact met het publiek, durf mensen aan te kijken en pauzes te laten vallen.

Els en Siebe hadden ieder op hun eigen manier aandacht voor mijn project door een gesprek over mijn plannen en in een later stadium extra oefeningen. Verder was de veiligheid en het plezier binnen de groep heel belangrijk om gemotiveerd te blijven.


Notice: Undefined variable: object in /home/sfield/domains/schoolvoorclown.nl/public_html/index.php on line 198